cikk tervlap

Kamarán kívül – közéleten belül


Timon | 2015.03.03
Amióta – 2015. január 13-a óta – „Kizártak az Építész Kamarából” című írásom megjelent a Tervlapon, azóta számomra ismeretlen építész kollégák írtak nekem, és együttérzésükről biztosítottak, amiért hálásan gondolok rájuk.

Azóta 2127-en olvasták és a legolvasottabb cikkek listáján hosszú ideig a harmadik helyen állt, megelőzve olyan közérdeklődésre számot tartó híradásokat is, mint „Megszűnt az Ybl-díj! Lesz-e újra?”.

Emellett nyugodt lelkiismerettel és változatlanul folytatom tevékenységemet, amelyben az építész társadalmat élénken érdeklő jelentős eseményekről önzetlenül adok tájékoztatást. Január 20-án a FUGA Budapesti Építészeti Központban részt vettem Károlyi Antal (1906-1970) építész emlékkiállításának megnyitóján. A kiállításról írott beszámolóm a Tervlapon szerepel.

Január 22-én ott voltam a budapesti Szent István bazilikában az Ybl Miklós emlékév záróeseményén, amikor is a Szent Efrém férfikar orgonakísérettel Liszt Ferenc Rekviem című csodálatos és grandiózus gyászmiséjét adta elő az építész emlékezetére. „Az Ybl Egyesület Ybl bicentenáriumán” címmel cikket írtam, amely a Metszet című folyóirat 2015/1 számában jelent meg, s amely az Ybl emlékévnek az egyesület által szervezett eseményeit foglalta össze, az előbb említett emlékmiséig.

Január 30-án Csanády Pálnak, a Metszet főszerkesztőjének média akkreditációja alapján tudósítóként részt vettem a Magyar Építész Kamara 2015. évi küldöttgyűlésén a FUGÁ-ban. Az erről szóló tudósítás 2015. február 2-a óta a Tervlap c. internetes újságon olvasható. Érdekes módon ez a beszámoló kevésbé érdekli a tagságot, nem szerepel a legolvasottabb cikkek jegyzékén.

Kaszás Károly DLA, a Budapesti Műszaki egyetem építész professzora 2014. december 9-én, a Finn Függetlenség Napján Sauli Niinistö finn köztársasági elnök, a finn lovagrendek nagymestere által odaítélt Finn Oroszlán Lovagrend első osztályú érdemrendjét kapta meg. A kitüntetést Pasi Tuominen nagykövet a finn nagykövetségen nyújtotta át a kitüntetettnek a finn építészet magyarországi megismertetéséért és népszerűsítéséért. A professzor mit mondott a kitüntetés átvételekor és az átadást követő ünnepi fogadáson, valamint az érdemrend odaítélésének szakmai magyarázatát fogalmaztam meg. Ezek a gondolatok is olvashatók már a Tervlapon.

Február 11-én a FUGA Budapesti Építészeti Központban megnyílt „Öt év – harminc építészgrafika” címen a Metszet kiállítása a folyóirat címlapjairól, amelyeket az adott lapszámban publikált, fő témát adó épületek tervező építészei által rendelkezésre bocsátott fotók, tervrajzok felhasználásával a tipográfusok révén a borítóra kerültek. Az erről szóló ismertetésemet a főszerkesztő már másnap feltette a Tervlapra.

A Magyar Művészeti Akadémia február 12-én a Vigadó Makovecz termében egész napos konferenciát rendezett „150 éves a Pesti Vigadó” címen. A konferencia beszámolója leírásomban megtalálható a Tervlapon.

A közelmúlt építészetileg egyik legfontosabb eseménye a múzeumi negyed tervpályázat eredményhirdetése és a díjnyertes tervek ismertetése az érdeklődő építészek körében. „Mi jut az eszembe a Liget projekt tervpályázat díjnyertes alkotásairól?” – tettem közzé a téma kapcsán elgondolásaimat szintén a Tervlap c. internetes újságon.

Számomra úgy tűnik, az építészeti közéletben az aktív részvétel nem kamarai tagságon múlik.

Visszatérve kezdő írásomra: „Kizártak az Építész Kamarából” lehet, hogy becsúszott egy félreérthető kijelentés. Nem állítottam és most sem állítom, hogy mind a 163 kizárt tagtársam hasonló helyzetű, mint én, előfordulhatnak közöttük notórius nem fizetők is. A Kamaránál telefonon érdeklődtem a kizárt személyek kilétéről, de közölték, hogy a neveket nem adhatják meg. Egy személyben biztos vagyok, mert ő levélben megírta nekem, Callmeyer Ferenc: „Nem vagy egyedül.” Megismétlem, engem az eljárás módja, az udvarias figyelmeztető levél nélküli intézkedés háborított fel, vagy pontosabban kifejezve: borzolta fel kedélyemet. De túl vagyok rajta. És közeledik a tavasz, és a 12. Nemzetközi Építészkongresszus!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások