Lekics Gábor | 2015.10.14
Emberléptékű mezőn óriás léptékű fadoboz, egy valódi kincsesláda. Viszont a kincsek nem a ládában rejlenek, hanem körülötte. A környező kincsek aranysárga ragyogása minden évszakban elvarázsolja az ide érkezőket.

A Madridtól 100 km-re északra fekvő Kasztília déli csücske rejti eme kincsesházat. Ezen a tájon a sárga tavaszi virágok, a nyári aranyló gabonakalászok tengere, az őszi sárguló levelek és télen a lombtalan kőrisfák törzsein sárgálló zuzmótelepek mind-mind beragyogják a tájat.

Az építtető 15 éve tett szert a csodás környéken elterülő telekre, majd 12 év elmélkedés után döntött úgy, hogy egy kis képkeretet idéző faházat építtet magának ide. A házikónak két hatalmas üvegfala keleti és nyugati irányba tájolódik. Nyugatra az öreg kőrisligetekkel keretezett mohás, földi szederrel benőtt kövek tengere tárul elénk, míg keletre a távoli hegyek sziluettjében gyönyörködhetnek a háziak.

A kétpanorámás kialakítás határozta meg az épület küllemét, egyben kötötte a tervezők kezét a funkciók megfelelő kialakításában és a helyiségek elrendezésében. A kialakítás adta, hogy a nappali tér a ház közepét foglalja el, míg az éjjeli lakrészek és a kiszolgáló helyiségek erre fűződnek fel.

Az ajtó és a kémény sárga felületképzést kapott, így egyben szemlélve a tájat néha még szem elől is téveszthetjük ezt az életnagyságú képkeretet.

Helyszín: Berrocal, Segovia, Spanyolország
Alapterület: 150.0 m2
Megvalósulás éve: 2011

Építészet: ch+qs arquitectos
Építész munkatársak: Josemaria de Churtichaga, Cayetana de La Quadra-Salcedo

Forrás: ArchDaily
Fényképek: Fernando Guerra | FG+SG

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások