exkluzív épületek cikk műemlékvédelem Németország fachwerk

Kedvenc helyeim és épületeim Nyugaton, 2. rész

Freudenberg, Németország


szikrisz | 2021.12.22

Ebben a nyolcrészesre tervezett sorozatban különböző nyugat-európai országokba (Németország, Anglia, Skócia, Svájc) kalauzolom a kedves Olvasót, hogy szubjektív válogatásomban bemutathassam a földrészen található kedvenc épületeimet és városaimat.

Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy úgy viszonyul Németországhoz a favázas szerkezetű ház, mint a vidéki Magyarországhoz a parasztház. Mindezt persze Németország méreteihez képest kell elképzelni. Több százezres nagyságrendre rúghat tehát az ottani fachwerk-épületek száma, emiatt sem jelentenek akkora szenzációt az ilyen épületek, mint Magyarországon.

Freudenberg azonban más. Freudenberg olyan, mint egy álom. Freudenberg németországi viszonylatban is egy különlegesség. Freudenbergben valósággal megállt az idő és az órák mutatóin még mindig a 17. század pora tapad.

De pontosan hol is található Freudenberg, az „öröm hegye”?

Hogy megnézzük ezt a csodát, nem is kell messzire mennünk, csak ide a Fejér megyei Mórig, ott élesen balra, és már csak röpke 1050 km-t nyugat felé. Merthogy Freudenberg egyik testvérvárosa Mór, emiatt minden magyar szemnek örömet jelenthet a kisváros határában a Mórer Platz irányát jelző tábla. A tér elnevezése szép figyelmesség a helyiekről, a kitűnő helyesírás pedig már csak a ráadás.

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány középső részét Siegerland-nak nevezték el a helyiek, amit tükörfordítással „győztesek földjeként” magyaríthatnánk. Biztos nem ez a pontos jelentése, mert a közeli Siegen település lesz a névadó, ettől függetlenül sikeresen legyőzték az 1540-es évek előtti és az 1666-os tűzvész okozta pusztításokat.

Az történt, hogy 1666-ban a lángok újfent mindent elemésztettek, de ez nem szegte kedvét Nassau-Siegen fejedelmének, János Móricnak, és a várost rövid időn belül újjáépíttette. Ma a több mint 350 éves óváros, az „Alter Flecken” különleges területi műemléki védelem alatt áll. Nem is az egyes házak az érdekesek – bár nem találunk két egyforma fachwerk-oromfalat –, hanem az egységes városkép, amit legjobban a közeli dombtetőről élvezhetünk. A település szélén a tűzvész előtt már álló evangélikus templom magasodik, melynek előterében, szabályos utcasorokba rendezve épültek fel a házak, melyek ebben a formában és kiterjedésben Németországban is unikálisnak számítanak.

Leereszkedve a dombról és végisétálva az utcákon persze felfedezhetünk pár nem annyira odaillő dolgot, de a karácsonyi hangulatban érdemes csak a szépre és a jóra figyelnünk.

Ezzel a kis cikkel kívánok Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet minden kedves Tervlap-Olvasónak!

/folyt.köv./

A Szerző fényképfelvételeivel

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások