pestimonika | 2012.11.04
A svédacél alapanyagú színes bevonatos horganyzott termékek gyártójának, a Lindab Kft-nek bádogos partnereivel készült beszélgetést közlünk az alábbiakban azokról a tapasztalataikról, amelyeket templomok, középületek tetőinek megépítése során szereztek szoros együttműködésben a beszállító céggel.
Középületeink sorában talán a templomok gyakorolják a legerősebb vizuális hatást építészeti környezetükre. Megjelenésükkel alapvetően meghatározhatják egy városnegyed hangulatát, a falusi templom tornya pedig már messziről uralhatja a tájképet. Tetőzetük felújítása tehát nem csupán technológiai, hanem kulturális kérdés is, amennyiben a megszokott látvány generációk emlékezetébe vésődve él.

Azok a mesterek, akik középületek fedésének a renoválásba kezdenek sokféle elvárás, lehetőség és szabály erőterében végzik munkájukat. Az ideálisnál általában szűkebb költségvetésből, modern és tartós technikai megoldások, anyagok alkalmazásával kell esztétikailag hiteleset alkotniuk, és közben megbirkózni a meredek torony, a hosszúkás hajószerkezet, illetve az íves vonalú szentélyrész fémborításakor adódó speciális technikai kihívásokkal.

A fémfedés mindig is rangos dolog volt. Nem véletlen, hogy a 100 évnél idősebb épületek esetében javarészt templomokon vagy kastélyokon találjuk – mondja Kujbus Mihály, nyíradonyi bádogosmester, akinek a nevéhez – többek között - számos templom tetőzetének felújítása fűződik. Nem lehet tehát megtenni, hogy a réz vagy cinkfedés megszokott patinás színét egyszeriben valami teljesen másra cseréljük. A felújításra szánt pénz azonban a legtöbb esetben nem fedezné ezeknek az anyagoknak a beszerzését. Ilyenkor szoktam ajánlani a Lindab PLX rendszerét. Még soha nem fordult elő, hogy a cég által kínált nagy színválasztékból ne találtunk volna rá arra az árnyalatra, ami tökéletesen illett az adott épület eredeti képéhez”

Egyébként ezzel, anno Magyarországon teljesen újnak számító termékcsoporttal, továbbá a jelentős színkínálattal – folytatja Bucskó György (Encs) - a Lindab bádogosok jelentős üzleti előnyre is szert tettek, mivel a megrendelőknek már a 90-es években nagyon tetszett az újfajta megoldás és lehetőség. Viszont azt is hozzá kell tennem, hogy a Lindab által szervezett tanfolyamokon megismert technológiák, amelyekkel a színes bevonatos lemezekhez egyáltalán hozzá szabadott nyúlni, alaposan megváltoztatták a gondolkodásunkat a bádogos szakmáról.

Bizony, - veszi át a szót Botyánszki Gábor (Csanádapáca) – a PLX-el úri módon kell bánni! Itt el kell felejteni a hagyományos kalapácsos korcolást. Ez egy nagyon kifinomult, professzionális technológia, amit speciális szerszámok és természetesen a gyártói háttér is nagyban támogat. Viszont ha a kivitelezők nem boldogulnak a „tetra kontra oktaéder” tetőkkel vagy a homorú kónuszokal, akkor végül úgyis minket, „lindabosokat” hívnak. A Lindab PLX ugyanis olyan lágy, jól kezelhető anyag, hogy a különleges szerkezeti elemeket is biztonságosan és esztétikusan lehet vele fedni.

Kujbus M.:
Addig ugyanis olyan előre kiszabott fémlemezekkel dolgoztunk, ahol a korcolás megkívánta, hogy derékszögben kétszeresen meghajtsuk az anyagot. Ezzel az a baj, hogy – ha nem cinkről vagy rézről van szó – a törések mentén sérül a horgany, utat talál a rozsda.

Bucskó Gy.:
Ráadásul mire egy kettősfedést összekorcolt az ember, ötszörös anyag keletkezett. A PLX-szel sokkal tetszetősebb felületeket lehet kialakítani.

Kujbus M.:
Valóban ez az igazság! A Lindabtól ugyanis a PLX lemezeket előkorcolva és ívesítve is lehet rendelni. Az előkorcolt lemezeket korczáró „vonat”-tal, egyedi géppel lehet a helyszínen szorosan illeszteni. Így egyrészt szorosabb csomópontokat lehet létrehozni, másrészt nem sérül a svédacél alapanyagra felvitt színbevonat. Továbbá az nagyban megkönnyíti a munkánkat, hogy a PLX-et 79 méteres tekercsekben szállítja a Lindab. Ezekből olyan hosszú darabokat vágunk le, amit az adott szerkezet méretei megkívánnak. Ez lehetővé teszi, hogy az ún. hajó részben az eresztől a gerincig hosszabb, összefüggő részeket tudunk felszerelni. Közben nem kell – mint a táblás anyagok idején – forrasztással toldozgatni. A forrasztás egyébként sem szerencsés, hiszen a hőmozgások „eltéphetik” az anyagot. Tudom, hogy a Lindab PLX változatok kialakításakor eleve kalkuláltak az adott ország klimatikus viszonyaival is. Ennek köszönhetően, ha a PLX-et alkalmazom, nem kell tartanom a hőmérsékletváltozás okozta deformációktól.
Nagyon jól lehet vele dolgozni pl. olyan kényesebb területeken, mint a templomok szentély része, ahol erősen ívelt felületeket kell borítani, azaz sugárfedéseket kell készíteni. Ilyenkor az előzetes tervek, tehát a korckiosztás alapján – mintha csak egy szabásminta alapján csinálnánk – a PLX-ből ki lehet vágni a kívánt formákat, és már mehet is s szerelés. A templomtornyok esetében különösen ügyelni kell az órakifedések borítására. Mert ha ezt rosszul csinálják, itt könnyen bekövetkezhet a beázás. Ilyenkor - vagy pl. kiugró ablakoknál vagy homorú felületeknél is - nagyon jól szolgál a Lindab PLX.”

Nekem pl. Ihászon a kápolna kupolás fedését kellett megoldanom - veszi át a szót Boldis László (Pápa). Eredetileg rézzel volt borítva, de azt egy az egyben ellopták egy éjszaka alatt. A beruházók nem mertek újra színesfémet használni. Így jött a képbe a PLX, ami színben és megmunkálhatóságban is tökéletesen illett az adott feladathoz. Nem is beszélve arról, hogy sokkal kedvezőbb az ára. A földön a profilozó és korclezáró szerszámokkal előre elkészítettük a kupolát, a daru pedig egyszerre beemelte az egészet.

Bucskó Gy.:
Arról se feledkezzünk meg, hogy a PLX hőtágulási mutatói is jobbak mint a rézé – teszi hozzá Bucskó. Nekem többször volt már olyan esetem, hogy a tervező azt a speciális zöldes patinás színt képzelte el, amit a réz az oxidációja során egy idő után felvesz. Ilyenkor megmutatom a Lindab színmintát, elmondom az előnyeit, áttekintjük a költségeket, és máris jöhet a PLX.
Encsen pl. a városháza 1.000 m2-es lapostetőjére kellett egy reprezentatív és profi megoldás. Mivel bitumenes tetőről volt szó, amit az ötvenes években készítettek, alaposan tönkrement és beázott. Egy ún. – mostanában egyre divatosabb – alacsony hajlásszögű deszkázott felületet készítettek az ácsok. Erre jött rá a patinazöld PLX. Tetőszálra korcolt, tömítőanyaggal ellátott biztonságos fedést készítettünk. Hiába áll meg rajta a hó, a jég, soha nem fog beázni. A kör alakú főbejárat fölé PLX 0.6-os tekercslemezből csináltuk meg a sugárfedést. Mondanom sem kell: nem érkezett semmilyen minőségi reklamáció, és nagy elismerést nyert a tető.

Boldis L.:
Nem véletlenül vállal a Lindab több évtizedes garanciát.


Botyánszki G.:
Hát persze! A magyar piac tele van olyan olcsó horganyzott lemezekkel, amelyeknek kb. 75 gr/m2 a bevonata. Ezzel szemben Lindab PLX termékeken 275-350 gr/m2 ugyanez az érték (attól függ, hogy Premium vagy Elite bevonatról beszélünk). Ráadásul a horganyrétegen túl a Lindab bevonati rendszer nagymértékben meghosszabbítja a vastag horganyrétegből eleve fakadó hosszú várható élettartamot. Ezért is alkalmas templomokra, illetve más jellegű középületekre.

Bucskó Gy.:
Bár tényleg nagyon tartós anyagról van szó, azért ne feledkezünk arról sem, amit pont itt a Lindabnál tanultunk: a fémtetők esetében különlegesen fontos a tetőszellőzés megoldása. Az előbb említett encsi városházánál én hívtam fel a mérnökök figyelmét arra, hogy a PLX olyan tökéletes csomópontokat alakított ki, amelyekkel profi módon meg lehet oldani az eresznél a beszellőzést, a gerincnél pedig a kiszellőzést. Egyértelmű, hogy így olyan légáramlás hozható létre, amely felszárítja a hőmérsékletkülönbség miatt a belső felületen lecsapódó párát.

Kujbus M.:
A bonyolultabb szerkezetek fedéséhez visszatérve, a PLX szerintem is nagyon alkalmas az ilyen nehezebb részeknél. Debrecenben a Széchenyi kerti Református Egyházközség Templomára egészen különleges, modern tetőt álmodtak a tervezők. Nagyon látványos, félköríves, lépcsőzött tetőfelületek egymás fölött. Még 96-ban csináltuk. Mi is korcolt PLX síklemezfedést alkalmaztunk galambszürke színben. A körcikkekből álló kónuszosan szűkülő felületeket nagyon szépen lehetett kialakítani. Nem kellett megerőszakolni az anyagot. Ilyen esetekben azért az is nagyon fontos szolgáltatás a Lindab részéről, hogy nem kell mindent nekünk megoldanunk a saját gépeinkkel, mert ha a korckiosztás alapján leadjuk, hogy milyen darabokra, elemekre van szükségünk, azt a Lindabnál pár napon belül legyártják.
Viszont azt is el kell mondani, hogy a templomok esetében gyakran előfordul, hogy pala vagy klasszikus cserépfedést kell felújítani. A nyíradonyi római katolikus templom esetében ezt pl. úgy oldottuk meg, hogy fönnmaradt a palafedés. Éppen ezért ellenlécet fúrtunk fel a szarufára, erre került a tetőfólia. Az új lécezetre végül Lindab LPA cserepeslemezt raktunk. Nem kellett nagy költségen lebontani, elszállítatni az egészségre és a környezetre is veszélyes palát. Egyébként ezt a módszert hagyományos cserépfedés esetén nem lehet alkalmazni. Mivel a Lindab cserepeslemeze szinte ugyanolyan látványt biztosít, mint a hagyományos, a helyiek csak azt vették észre, hogy megfiatalodott a templomtető. Általában azokban az esetekben alkalmazzuk, amikor szűkös a pénzügyi keret, illetve a megrendelők nem akarnak eltérni a hagyományos cserép által nyújtott látványvilágtól.

Amikor a négy Lindab-partnertől afelől érdeklődtünk, hogy milyen előnyökkel szolgál számukra ez a kapcsolat, a munkájuk bázisát képező síklemezes PLX és cserepeslemez tetőtermékeken kívül – amelyekből az elmúlt két évtizedben együttesen több száz tonnányit szereltek fel - egyöntetűen a professzionális kiegészítő elemeket említették. Mivel nagy tetőfelületekkel dolgoznak, lényegesnek tartják a Lindab ereszcsatorna rendszert, amelyeket különböző méretben is kínál a cég.
Mint egy legojátékot, olyan könnyen lehet összeszerelni a csatlakozásokat” – mondja Kujbus Mihály. A templomok esetében mindannyian fontosnak tartották a kiegészítőket – különösen a hófogókat, tetőbiztonságot –, hiszen ilyen magas épületek esetében ezeknek a tartozékoknak életmentő szerepük lehet. Bódis Lászkó megjegyezte, hogy a legtöbb vállalat ritkán tart raktáron pl. tűzlétrákat, mert kevés rajta a haszon. A Lindabtól azonban ez a kellék is szinte azonnal beszerezhető. A Lindabnál az utolsó szegig mindent megtalálni - összegzi Kujbus.
Botyánszki Gábor a Lindab információszolgáltatását méltatja kiváltképp a termékek, árak, akciók tekintetében. A Lindab az egyetlen – mondja – akik folyamatosan és napra készen küldik az aktualitásokról szóló kiadványokat. Ők az egyetlenek, akiknek az áraival pontosan lehet kalkulálni. Más cégnél az az üzletpolitika, hogy mondd meg, mit akarsz és mennyit, azután küldjük az árakat. A Lindab árlistája az én táskámban is mindig ott lapul – jegyzi meg Bucskó György.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások