Lekics Gábor | 2015.09.26
Az Indiai-óceánon található Réunion sziget Saint-Paul városa új könyvtárat kapott, mely az országútról érkezőket fogadja, így egyfajta városkapu szerepet is betölt. Franciaország tengerentúli megyéjének parti városában remekül választották meg az épület megvalósulási helyét.

Egyszerre tölti be kulturális, információs és oktatási központ szerepét, emellett egyedi építészeti megjelenésével is kitűnik a városi szövetből. A 34 méter élhosszúságú kockát formázó épületet az óceán kékjének és a hegyek zöldjének ölelésében építették fel. A városi környezetből egyedi homlokzati struktúrája emeli ki az épületet, ugyanis a tervezők a könyvek lapjainak rétegződéséhez hasonló mintájú sávos homlokzatkialakítást álmodtak meg, mely helyenként széthúzódva enged bepillantást a kubus belsejébe. Az esztétikai megjelenésen túl árnyékoló szerepet is betöltenek ezek a sávok. A beérkező fény szűrésével megfelelően komfortos hőmérséklet tartható ez épületben. A homlokzatok nyílásai pedig az épület ventilációját segítik elő, biztosítva annak természetes hűtését.

Ebben a nagy „könyvben” van néhány nyitott fejezet is, hiszen a médiaközpont előcsarnoka, a kert és különböző méretű teraszok gazdagítják az épület struktúráját. Ezen túlmenően a tetőteraszról gyönyörű kilátás nyílik az Indiai-óceánra. Az épület belsejében is megjelenik a "könyvház" átvitt értelmezése, hiszen a födémeket Michal Batory Réunion szigetéhez és a médiához kapcsolódó illusztrációi és képei díszítik.

Az emeleteken kis olvasószigetek kerültek elhelyezése, melyek padjai kellemes kikapcsolódásra invitálják a látogatókat. A pihenés további teréül szolgál az épületet körülvevő parkosított kertrész, ahol bárki megpihenhet, vagy akár olvashat is egy jó könyvet.

Helyszín: Chaussée Royale, 97460 Saint Paul, Ile de la Réunion (Indiai-óceán), Franciaország
Tervező csapat: Emmanuelle Marin, David Trottin, Anne-Françoise Jumeau
Alapterület: 4567 m2
Megvalósulás éve: 2015

Építészet: Peripheriques Architects
Projektmenedzser: Juliette Bonnamy
, társak: Charlotte Lefebvre, Alfredo Luvison, Claire Oiry, Emily Murphy, Timothée Kazmierczak, Pierre Tignon, Karine Bergevin, Camille Isaac-Dognin, Charline Lalanne, Guillaume Guilbert
Project Management: SEDRE for Saint-Paul city
Akusztikai tervezés: Peutz & Associés
Tájtervezés: Zone Up
Dekoráció: Michel Batory
3D-s képek: L’autre Image


Forrás: ArchDaily
Fényképek: Luc Boegly, Peripheriques Architects

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások