hír CAD építészet Kovács András Németh Tamás tervezés Vikár András Zsoldos Lehel

Különleges helyszínek - kapcsolatépítő országjárás

Győr, Pécs, Debrecen és Esztergom - érdekes épületek és programok


Tibor | 2012.10.05
Egy bemutató, termékbemutató mindig kérdéseket vet fel, vajon mi az, ami érdekli az építészeket, a közönséget. A jó programok sokszor a kapcsolódó érdekességek miatt keltik fel az érdeklődését a kollégáknak, egy-egy vendégelőadó az, aki valóban vonzóvá teszi a rendezvényeket. Az őszi országjárást ilyen kapcsolódó programok tették érdekessé.

Négy, érdeklődésre is számot tartó helyszínen zajlott a programsorozat, ahol nemcsak a termék, hanem a környezet is érdekes volt a vendégek számára.
A tervező munkaeszköze minden esetben fontos szempont - minden épület, ahol a bemutatók zajlanak, olyan iroda munkája, akik régóta dolgoznak CAD programmal.

Győr, a Leier CityCenter konferenciaközpontja egy újjászületett rom, a Frigyes laktanya lepusztult épületének újjáéledése. A régi, KundK laktanya fontos központja volt a katonai kiképzésnek, nem utolsó sorban a bécs-budapesti tengelyen való elhelyezkedése miatt. A világháború után lassú pusztulásnak indult az erős igénybevételnek köszönhetően, majd a rendszerváltozás után magára maradt, pusztult tovább.
Az újjászületésre sokáig kellett várni, míg a Leier átfogó projekt keretében elkezdte felújítani és a mai elvárásoknak megfelelő, korszerű irodaház-lakóház komplexum építésébe kezdett, tiszteletben tartva a régi épületegyüttes jellegzetes karakterét, megjelenését.
A két vezető építész, Becker Márton és Zsoldos Lehel (L2 Építész Stúdió) alapos munkát végzett. Igényességük az épület apróbb részleteiben is megjelenik, előnyösen ötvözve a régi részletek megtartását a korszerű térszervezéssel. A több helyen kibontott terek látványos közösségi helyekké váltak, a vertikálisan kinyitott központi terek légiessé teszik a katonás rendet.
Az épületek közötti terek kihasználását a földszín alatti parkolók bővítik ki, a belső terek szellősségének megtartását lehetővé téve, elkerülve egyúttal a mai korra oly jellemző autó/parkoló kavalkádot.
A záró előadás a megrendelő szemszögéből ismertette a megbízói igények megvalósulását - az elégedett megbízó, Leier úr számára a leginkább fontos a jó kapcsolat volt; ami a mai napig megvan a tervezők és az épület használói között.

Pécs, a Zsolnay Negyed nemrég elkészült rendezvényközpontja olyan épületegyüttesben található, amely minden apró részletében ámulatba ejti a látogatót. Varázslatos világ tárul fel, minden részletében más és más kerámiák, kerámiaszobrok kavalkádja találkozik a látogató közönséggel.
A Herczeg László(MCXVI Építésziroda) vezetésével dolgozó építészcsoport egy lepusztult gyárépületegyüttes életre keltését tűzte ki célul maga elé, több, igen nehezen összeegyeztethető funkció egységbe gyúrásával. A Pécs, Európa kulturális fővárosa projekt emblematikus helyszíneként készült együttes mára város a városban. Önálló életet élő központ és rendezvényhelyszín(ek) lett(ek), amely teret ad a felsőoktatásnak, kulturának, rendezvényeknek, kulináris élvezeteknek, vendégháza élményekkel teli lehetőségekkel várja a látogatókat.
A konferenciához kapcsolódóan a vendégek számára idegenvezetéssel zárult a nap, amely egy varázslatos környék szakavatott vezetővel történő alaposabb megismerésére is szolgált.
A záróesemény mindenki számára meglepetést okozó idegenvezetés volt; a Gugyi gyűjtemény és Winkler Barna rózsaszín Zsolnay kerámiákból egyedülálló gyűjteménye nagy élményt, kiemelkedő kulturális programot kínált a résztvevő vendégek számára.

Esztergom központi helyén található a Bazilika lábánál a Szent Adalbert központ, amely hányattatott évek után került vissza eredeti fényébe, vált újra szellemi központtá, korszerű konferenciaközponttá alakulva. Németh Tamás, Csepey-Knorr Kristóf (Kima Stúdió) vezetésével egy hitét is beleadó csapat foglalkozott az épület műemléki helyreállításával, amely a szokványos építészeti tevékenységen túl komoly kutatásokat és körültekintő tervezést igényelt. Az épület funkcionálisan "együtt él" a nemrég megnyílt Prímási pincével, amely látványos kialakításával vonzó célpont a konferenciákhoz kapcsolódó fogadások rendezéséhez. A legkorszerűbb multifunkcionális eszközökkel felszerelt előadótermek európai színvonalú rendezvényhelyszínné alakították az épületet, egyedi környezettel és látnivalókkal - A Prímási pince egyedülálló lehetöségeket biztosít a maga színvonalú konferenciák "hátteréhez". Németh Tamás személyes hangvételű épületbemutatása, bejárása kiemelkedő fénypontja volt a napnak - ahogy a Primási pince bemutatásának egyedi módja is megragadta a vendégeket.
A programot záró előadás - Vikár András és Lukács István ikonikus Autoklub székháza - mindenki számára érdekes, érdekfeszítő részleteket árult el a tervezésről, a kivitelezésről számos illusztrációval kísért látványos előadás keretében. Vikár András hiteles előadóként, látványos prezentációban, egy új szemléletű bemutató eszköz/program segítségével tartott épületbemutatója végigvezette a közönséget a tervezés első fázisaitól a kész épület lenyűgöző megjelenítéséig a nézőket.
Megismertük - mi nézők - azt a göröngyös utat, ami a kezdeti ötlettől - hirtelen felindulásból elkövetett skiccből - a kész terveken át a kivitelezés nehézségein keresztül egy sikeres befejezésig tartott.

Debrecen új konferenciaközpontja olyan együttes, amely előnyösen ötvözi a konferencialátogatók, koncertlátogatók és kiállításokra érkezők magas igényeit - a tér szervesen kapcsolja össze a különböző funkciókat, lehetöséget biztostva az épületegyüttesen belüli szállásra is.
A MODEM, a Lycium és a Kölcsey Központ együttese emblematikus kulturközponttá vált az elmúlt évek során. A konferenciák szervezésére kiválóan alkalmas, igényes környezet magáért beszél - nem egy konferencia tér vissza évek után is e falak közé. A cívis város varázsa itt is megmutatkozik.
Az élet sajátos meglepetése, amikor a generációk közötti együttműködés is megjelenik - az épület tervezője, Kovács András, de az épület bejárás házigazdája Kovács Márton, a tervező fia. Kíséretében bejárva az épületet, számos érdekességgel szolgált a záróprogram ezen a helyszínen is.

A konferenciasorozat színes programja sokakat vonzott - a letargiában lévő építészek hangulata tükröződött a jelenlévőkön. A bizalom, a remény azonban sokakat éltet, talán a bemutatott példák bizonyítják, hogy van mit építeni, újjáépíteni.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások