sebesp | 2022.12.02

Kína hegyvidéki részén épült a nem hétköznapi gyermekkönyvtár, egy olyan hely, ahol a gyerekek egyszerre olvasnak és játszanak hagyományos, mégis kortárs építészeti közegben.

Képzelj el egy lépcsőt, amely soha nem ér véget, mint egy végtelen hurok emelkedők és lépcsőfokok egy hagyományos faházba szorítva. Tovább fokozza a rejtélyt, hogy a lépcsőnek nincs rendeltetése, inkább maga a cél. A ház falait könyvespolcok és udvarra néző ablakok mátrixa alakítja. Ez azonban nem egy átlagos gyermekkönyvtár. A Pingtan Book House (Pingtan Könyvesház) egy olyan hely, ahol a gyerekek egyszerre olvashatnak és játszhatnak, és egy új falusi könyvtár paradigma Kínában.

A dong kisebbséghez tartozó falvak évek óta szembesülnek gyönyörű építészeti örökségük hanyatlásának valóságával, amelyet egy idegen anyag - a beton - érkezése gyorsított fel. Egész falvak, amelyek évszázadokon át egyetlen fenntartható anyagból, az őshonos kínai fenyőből épültek, gyorsan elveszítik identitásukat. Dong kulturális DNS-ét kihívás elé állítja a kortárs élet és a modernizációra való törekvés. A pingtani általános iskola 20 évvel ezelőtt a falu határában épült, teljesen betonból, ékes példája ennek a folyamatnak. A több mint 300 6-13 éves gyermeket befogadó komplexum öt épületből álló klaszterből áll, köztük egy teremből és kantinból, tanteremből, kollégiumokból és egy adminisztrációs épületből, amelyek mindegyike egy udvart vesz körül.

Ezen okok miatt a Hong Kong-i Condition_Lab lehetőséget látott egy kis beillesztésre egy olyan faszerkezet bevezetésével, amely megőrzi a Dong építészeti DNS-ét, és újraélesztheti az örökséget. A dizájn az „élő örökség” formáit, hogy kapcsolatba lépjen, inspirálja a gyerekeket, miközben lehetővé teszi számukra, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljenek értékes kultúrájukat. A projekt a Condition_Lab által tervezett második könyvtár a régióban, az első a Gaobu Book House, amely 10 km-re feljebb található Pingtantól. Az ötlet egyszerű, a projektek a  „galan” favázas ház hagyományos tipológiáját alkalmazzák, kortárs építészeti gondolatokba ültetve át, ahol az olyan elemeket, mint a lépcsők, falak, ablakok és padló új értelmet kapnak.

A Condition_Lab szorosan összedolgozott a helyi asztalosokkal és a CUHK Építészeti Iskola diákjaival. A „helyi”, „lassú” és „figyelmes” mind a projekt kulcsfontosságú jellemzői, és a könyvtár nem jöhetett volna létre nélkülük. A részvételi folyamat révén a cég elnyerte a falu lakosságának és az iskola igazgatójának bizalmát, lehetővé téve számukra, hogy olyan társadalmi narratívát alkossanak, amely szintén segített adományozókat találni a projekt támogatására. Végül az épület a Chan Cheung Mun Chung jótékonysági alap egyetlen 600 000 Hong Kong-i dollár összegű adományából épült fel, amely az építés teljes költségét fedezte.

A figyelemre méltó végeredmény, a teljes egészében egyetlen anyag felhasználásával épült Könyvesház, amelynek minden eleme, beleértve a falakat, a lépcsőket és a padlókat is, fából készült, amely ritkán fordul elő a kortárs épületek esetében.  Az egyetlen „idegen” anyag a polikarbonát volt, amelyet homlokzati panelekben használtak, lehetővé téve a napfény beszűrődését és a kilátást. Az építkezés a hagyományos Dong asztalos részleteket követte, ahol a fő szerkezeti kötések fából készülnek.

A projekt értéke két alapvető tanulságban rejlik. Egyrészt közvetlenül kapcsolódik Pingtan település gyermekeihez, akik azon túl, hogy szívesen játszanak a könyvtárban, megtanulják, hogy kultúrájuk él és releváns marad ebben a gyorsan változó világban. A második lecke magához a tudományághoz kapcsolódik, abban a pillanatban, amikor az építészet, különösen az olyan metropoliszokban, mint Hongkong, úgy tűnik, elvesztette lelkét az igényes fejlesztők előtt. Ez a valóság tudatosítja az építészet társadalmi jelentőségét. A társadalmi hatás nem igényel nagy mennyiségű pénzügyi befektetést, és a tervezés nem korlátozódik a csúcskategóriás projektekre. Másként fogalmazva, akkor is lehet sikeres egy projekt, ha az építészeti minőség a cél.

A projekt a 2022-es World Architecture Fesztiválon "Az év belső tere" és a +Természetes fény legjobb használata" címeket kapta.

Képek: v2com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások