épületek könnyűszerkezet Lindab csarnok

Maximális siker az SBS Maxi csarnok


pestimonika | 2013.11.28
Magyarországon az év elején megjelent Lindab SBS Maxi épületrendszer népszerűségét jól mutatja, hogy idén több olyan projekt is elindult, ahol a svéd központú vállalat innovatív, hazai fejlesztésű rendszere mellett döntöttek az építtetők. Az első SBS Maxi csarnokok egyike egy tatabányai gumijavító üzem.

A csarnok kivitelezésével a Lindab partnereként működő Épületlakatos Kft.-t bízták meg, amelynek vezetője, Balázs Zoltán nemcsak irányította a szerelési munkálatokat, de tevőlegesen is részt vett az építésben.

- Mi a cége fő profilja?
- 2001 óta az építőiparhoz kapcsolódó acélszerkezetek kivitelezése, szerelése és gyártása is. Bár általában alvállalkozóként dolgozunk, a tatabányai projektet generálkivitelezőként vállaltuk el.
- Hogyan került partneri kapcsolatba a Lindabbal?
- Megrendeléseink között sok olyan munka akadt, ahol a szükséges anyagoknak egyszerűen nem volt alternatívája. Azokat csak a Lindabtól tudtuk beszerezni. Számos példa volt arra is, hogy az épületen már eleve adottak voltak a cég svédacél alapanyagú termékei. Ezek esetében természetesen a felújítást, bővítést szintén Lindab anyagokkal oldottuk meg. E projektekből ered a kapcsolat.
- Hogyan érkezett a megbízás a tatabányai csarnokra?
- A megrendelőt régóta ismerem. Ezúttal arra vonatkozóan kért tanácsot tőlem, hogyan építhetne minél gyorsabban és gazdaságosan korszerű, minden kiegészítő funkciót ellátó gumijavító műhelyt. Én – a Lindab munkatársával, Polgár Dáviddal történt konzultáció után – először az SBS típusú komplett épületrendszert ajánlottam, de ott a fesztávolság 13 méterben, a vállmagasság pedig 3,5 méterben maximalizált. A tulajdonos azonban azt szerette volna, ha a három és fél tonnás, ponyvával fedett kisteherautók – egyszerre akár öt-hat – is beállhatnának. Ezek ugyanis a hagyományos műhelyekbe általában nem férnek be. A Lindab legújabb csarnokrendszere, az SBS Maxi ezért is jött jól, hiszen ezzel az új megoldással nagyobb fesztávok és vállmagasságok is megoldhatóak. Emellett a komplett Lindab SBS Maxi csarnokra kapott igen kedvező ár is tökéletesen megfelelt a beruházónak. Saját gyártás esetében sokkal többe került volna a szerkezet, nem beszélve az SBS Maxi tökéletesen kidolgozott, letesztelt műszaki megoldásairól, ezek részleteiről Polgár Dávid sokkal többet tud mondani.
- Mi ennek a know-hownak a lényege? – kérdeztük Polgár Dávidot, a Lindab értékesítőjét.
- A tatabányai példából is láthatjuk, a kilencvenes években Magyarországon kifejlesztett SBS (Small Building System) szerkezeti technológiát – amelynél a teljes tartószerkezet nagyszilárdságú, tűzihorganyzott, kis önsúlyú Lindab acél profilokból épül fel – a megrendelők szívesen használnák nagyobb méretű csarnokok megvalósítására is. A mérnökök így az SBS struktúra továbbfejlesztésének feladatát kapták. A cél az volt, hogy a C profilokat főtartó-elemként használva még nagyobb fesztávolságot érjenek el (megcélozva a 18 métert). Tökéletesítettük az oszloptalp és az alap kapcsolatát, s a C-profilokat a keretszerkezet kialakításánál duplikáltan alkalmazzuk, hogy megnöveljük a jelentősebb igénybevétel miatt a teherbírását (ún. osztott szelvényű keretszerkezet). A függőleges oszlop és a ferde gerenda közötti erőátadás jelentős részének felvételéhez a szelvények közé helyezett könyöktámasztó rudakat használunk. Nagyobb fesztávok és vállmagasságok esetén vízszintes vonórúd elhelyezésére is szükség van a keretgerendák között.
Mindez – ahogyan Zoltán is rávilágított – nem azt jelenti, hogy a C-profilokból bárki csarnokot tudna építeni, hiszen ezek a vékonyfalú termékek nagyon összetett szerkezeti viselkedést mutatnak. Érzékenyek a horpadásra, a kihajlásra-kifordulásra, a csavarozott kapcsolatok kialakítására, azaz olyan komplex tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek vizsgálata nemzetközi szinten is nagyon komoly alapkutatásokat feltételez. Az SBS Maxi esetében Magyarországon, a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársainak segítségével történt mélyreható kutatás-fejlesztés, az összetett szerkezeti viselkedést igen szofisztikált számítógépes szimulációs kísérletekkel vizsgáltuk meg. A kapott eredményeket sikerült a Tartóterv Kft. által végzett gyakorlati statikai tervezési fejlesztésekbe integrálva, olyan számítási, méretezési programokban standardizálni, amelyek nagyon meggyorsítják az SBS Maxi tervezését. Kidolgoztunk standard méreteket (fesztáv: 9/12/15/18m; vállmagasság: 3/4,5/6m), amelyek adatai azonnal rendelkezésre állnak az érdeklődők és az építésztervezők számára. Azonban a mérettartományon belül bármilyen egyedi méretű csarnok megvalósítására alkalmas a rendszer. Ennek köszönhetően az ügyfelek a standard típusoktól eltérő szerkezetekre vonatkozóan is pár napon belül árajánlatot kaphatnak. Egy 800–1000 m2-es épület esetében a tartószerkezethez szükséges fő anyagok, profilok gyártása és furatozása a cég automatizált biatorbágyi üzemében egy-két héten belül megtörténik. Mivel a Lindab saját fejlesztésű rendszeréről van szó, a szállító a „csomaghoz” mellékeli a szükséges számításokat és terveket, amelyek nélkülözhetetlenek a tartószerkezet összeállításához. Ez az a know-how az, amely a Maxi esetében a legfontosabb hozzáadott értéket jelenti.
A fejlesztés alapvető műszaki újdonsága mégis az, hogy míg az SBS-re a keretek C-szelvényének a keretsíkra nem szimmetrikus kialakítása a jellemző, ez az SBS Maxiban a duplázott C-szelvénnyel szimmetrikussá vált, ezzel lehetővé téve a nagyobb fesztávokat, méreteket.
Ezt magam is igazolni tudom – folytatja Balázs Zoltán –, hiszen az építés során elegendő volt öt méterenként elhelyezni a keretállásokat. Ez bizony jóval kevesebb csavarozási munkát, nagy könnyebbséget jelent a kivitelező számára. A Dávid által említett árkalkuláció továbbá a mi esetünkben nemcsak a folyamat gyorsasága miatt volt fontos, de a pályázat összeállításában is nagyon hasznos volt. Mind az árak, mind a műszaki adatok és számítások tekintetében jelentős segítséget kaptunk a Lindabtól a pályázati anyag összeállításában.
- Végül mekkora csarnokot építettek?
- A fesztávolság 12,5 m, a hosszúság 40 m, azaz 500 m2, a vállmagasság pedig 4 méter lett. Ennek köszönhetően az itt felmerült igénynek, magasságnak megfelelő méretű kapukat is könnyedén be tudtuk szerelni.
- Milyen speciális műszaki megoldásokat alkalmaztak?
- Mivel a várót, az irodákat, valamint a szociális helyiségeket hőszigetelni is kellett (a hőszigetelés nélküli műhely mellett), valójában egy különálló kisebb épületrészt alkottunk meg az SBS Maxi csarnokon belül. Ez kb. az 500 négyzetméteres összterület negyedét teszi ki. Ennek a tartószerkezetét magunk készítettük, a tető- és a fal-burkolatát pedig szendvicspanelből építettük meg. Az épület hőszigeteletlen részében kaptak helyet az olyan egyéb funkciók, mint pl. a raktár. Ezekbe a részekbe természetes fény áramlik, hiszen a tetőn, amit LTP 35-ös trapézlemezzel fedtünk, ún. bevilágító paneleket is alkalmaztunk.
- Az Ön cége építette fel elsők között Magyarország egyik SBS Maxi csarnokát. Mik a tapasztalatai?
- Maga a szerelés nagyon tiszta. Adott egy sík betonfelület, amelyre tulajdonképpen a vadonatúj, fényes alkatrészeket már csak összecsavarozással kell felépíteni. Lehetséges, hogy ezek a jelzők egy műszaki újdonságról szóló cikkben egy kicsit szubjektívnek hatnak, de az üzletnek vannak lélektani mozzanatai is. Amikor kicsomagoltuk a szerelvényeket, egyértelmű volt, hogy nem csak mi szakemberek, de a megrendelő is impozánsnak tartja a látványt, és már a munkálatok elején elégedett volt a termékkel, amit vásárolt. Ez pedig nem elhanyagolható szempont. Nincs hegesztés, csak csavarozott illesztés. Szóval tiszta munka. Az előregyártottság magas foka miatt, tudniillik a csomóponti kialakításoknál már gyárilag el vannak készítve a furatok, tényleg csak a csavarokkal kell rögzíteni az elemeket. Mindezek igen praktikus, átgondolt tervezésre engednek következtetni. A vázszerkezeten hat-nyolc fő dolgozott. Három-négy nap előszerelés után, összességében hét-nyolc nap alatt elkészült a komplett tartószerkezet.
Ennek ellenére természetesen voltak olyan apróbb észrevételeink, amelyeket javító szándékkal megosztottunk a Lindabbal annak érdekében, hogy az új rendszer még tökéletesebbé váljon. Mindazonáltal tudjuk, hogy a Lindab kiemelt figyelmet fordít a partnerekkel való kapcsolattartásra, és az értékes szakmai információkat szem előtt tarja a fejlesztéseinél.
- Épít-e még SBS Maxi csarnokot?
- Mindenképpen! A tatabányai csarnok megépítése után már négy komoly érdeklődő is jelentkezett nálam. Úgy néz ki, hogy ezekből üzlet lesz!

További információk, referenciák, mintaépületek: www.lindab.hu/SBS és www.lindab.hu/csarnok oldalon.

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások