épületek belsőépítészet Eiffel-torony felújítás Párizs

Megújult a párizsi Eiffel-torony

Agence Moatti-Rivière


Lekics Gábor | 2015.04.01
A modern világ építészetének csodája és Párizs jelképe jelentős felújításon esett át 2014-ben. Az Eiffel-torony első szintjét újra birtokba vehetik a látogatók.

A torony 58 méteres magasságban található első emeletén az elmúlt időkben egyre kevesebben szálltak ki, mert egyre bizonytalanabb érzetet keltettek az ott található korosodó, roskatag építmények. A teljes szint felújítására volt szükség, amire az Agence Moatti-Rivière tervezőirodát kérték fel. Az itt található két nagypavilon teljesen újjáépült. A szerkezeti állapotfelmérés után a felújítás helyett a teljes újjáépítés mellett döntöttek. A rekonstrukcióból a szinten elhelyezkedő étterem profitált legjobban, hiszen megújult, reprezentatív homlokzattal várhatja vendégeit.

A Ferrié pavilon alsó szintjén, az étterem mellett ajándékbolt, az emeleten pihenő és kilátóterek találhatók. A pavilon belső tereit úgy alakították át, hogy a látogatók komfortosan tudják böngészni az étterem és az üzlet kínálatát. A kényelem szempontja mentén kialakított kilátó- és pihenőterek az edigginél közvetlenebb kapcsolatot teremtenek a várossal.

A felső szinten lebilincselő multimédiás rendszert építettek 7 projektorral és 3 képernyővel, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk az Eiffel-torony történetébe. Az új Eiffel pavilon előadó- és konferenciatermeket foglal magába, ezáltal Párizs egyik legvonzóbb rendezvényszínhelyévé vált, amely - a számos átalakítási lehetőségnek köszönhetően - akár 200 ülő- vagy 300 állóvendég fogadására is alkalmas, és tökéletes helyet biztosíthat konferenciáknak, fogadásoknak, koktélpartiknak.

A pavilonok a toronyhoz hűen acélgerendás tartószerkezettel készültek, és bordó alumíniumlemez-burkolatot kaptak, a két legszebb kilátású oldalon ívelt függönyfallal. A pavilonok mellett egy látogatói útvonalat is kialakítottak a szinten, ami végigvezeti a látogatókat a szabadtéren található vitrinek, installációk, érintőképernyők, és digitális fényképalbumok között. Az utóbbiak fő témája Gustave Eiffel és a torony szimbolikája a modern világban.

A kiállítás az Eiffel-tornyot művészeti ikonként mutatja be. Családi fényképalbum kíséretében Gustave Eiffel élete és munkássága is megelevenedik francia és angol nyelven. Bemutatják a torony építését a későbbi fejlesztésekkel együtt, sőt még azon emberek hétköznapjait is, akik máig működésben tartják az Eiffel-legendát.

Az emeleten helyenként átlátszó üvegpadlót építettek, ahol hajmeresztő sikongatások közepette tekinthetnek alá Párizsra a turisták.

Építészet: Agence Moatti-Rivière
Helyszín: Champ de Mars, 2 Allée Adrienne Lecouvreur, 75007 Paris, France
Alapterület: 4260.0 m2
Megvalósulás éve: 2014
Fényképek: Michel Denancé
Generálkivitelező: SETE
Muzeológus: Lydia Elhadad

Forrás: Archdaily

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások