Katona Vilmos | 2014.12.17
Jövő januárjában hirdetik ki a legjobb európai tervnek kijáró nagydíjat. A hazai pályázók körében is erős a verseny: Czita, Gereben, Minusplus, Földes és Sporaarchitects – hogy csak néhányat említsünk közülük. Kíváncsian várjuk, mennyi esélyük van az itthon ünnepelt tervezőknek nemzetközi mezőnyben is elismerést kivívni.

Az építészeti nagydíjat 1987-ben az Európai Bizottság és Barcelona város közös kezdeményezésére alapították. A német Bauhaus-mester szellemiségében gondolkozó alapítók célkitűzése, hogy olyan kevésbé ismert építészeti eredményeket népszerűsítsenek, amelyek társadalmi és gazdasági hatása kiemelkedő, és példaértékűek a fenntartható életminőség javításában.

A Mies van der Rohe-díj 2015-ben két ponton újít. Kiosztják a legjobb európai diplomamunkának járó elismerést, a Young Talent Architecture Prize-t, és változtatnak a zsűri összetételén. Jövőre végre megszólaltatják a beruházói oldalt is, amitől a szakmai és vállalati érdekek közti szakadék bátortalan áthidalását, a két szempontrendszer csekély közeledését remélhetjük. De legyünk optimisták. A különleges zsűritag Hansjörg Mölk, a tiroli MPreis vállalat vezérigazgatója, és számos olyan üzletlánc építtetője, amely kiválósága miatt korábban már megfordult az európai díj bírálóbizottságának asztalán.

A magyar résztvevők terveivel különböző hazai fórumokon, például a Média Építészeti Díj keretében idén is találkozhattunk, mások emlékezetes építési programok, elméleti diskurzusokat kiváltó projektek és nagyberuházások szereplői.

 

A bizottság összetétele

Építészet
Cino Zucchi, Cino Zucchi Architetti, Milánó (zsűrielnök)
Margarita Jover, Aldayjover Architecture / Landscape, Charlottesville / Barcelona
Lene Tranberg, Lundgaard & Tranberg, Koppenhága
Peter L. Wilson, Bolles + Wilson, Münster

Építészetkritika
Li Xiangning, College of Architecture & Urban Planning, Tongji Egyetem, Sanghaj
Tony Chapman, RIBA Awards, London

Megbízói képviselet
Hansjörg Mölk, CEO MPreis, Völs

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások