cikk belsőépítészet

Mitől lesz otthonos a lakás?

HIRDETÉS


AdVe | 2022.01.04

Az „otthonosság” mint fogalom mindenki számára mást és mást jelent. Lehet ez egy kényelmes sarokgarnitúra, egy szeretett könyvespolc vagy akár egy étkezőasztal, melyet körbeülnek a családtagjaink és barátaink. Ez azt is sugallhatná, hogy nem igazán létezik univerzális útmutató a hangulatos otthonhoz.

Bizonyos értelemben ez igaz is, hiszen nem mindenki rendelkezik olyan fejlett térbeli képzelőerővel, hogy pontosan tudja előre, mi fog működni és mi nem az otthonában. 

Bár nem töltünk túl sok időt otthon, a munkanap vége és a lefekvés közötti néhány óra nagyon fontos. Otthonunk kényelmében tudunk teljes mértékben kikapcsolódni, személyes és családi életet élni, hobbinkat űzni és kikapcsolódni. Íme néhány hasznos tipp ahhoz, hogy hogyan alakíthatjuk a négy falat biztonságos és kényelmes fészekké, ahová szívesen térünk haza.
Az ideális alap egy vizuálisan és formailag semleges belső tér, amelyet tetszés szerint egészíthetünk ki, akár különböző apró kiegészítőkkel, akár valami kifejezőbbel. A célunk az legyen, hogy úgy rendezzük be a lakást, hogy ne tűnjön giccsesnek, másrészt viszont ne legyen rideg, lakatlan hely, ahol minden bútor egybeolvad. Nem hibázunk, ha természetes anyagokat, lágy pasztell árnyalatokat választunk, miközben „a kevesebb néha több” elvét is alkalmazzuk.

 

1. tipp: A padló legyen az alap

Tudta, hogy a padló meglehetősen fontos szerepet játszik a belsőépítészetben? Érdemes egy egyszerű szabályt követni: ha a belső tér nagyon világos, a sötétebb padló a bézs, a zöld és az okkersárga pasztell árnyalataival kombinálva otthonosabbá teszi azt. Ha azonban kevés a fény, válasszon világosabb, bézs és mézszínű padlót, amelyek általában a tölgy különböző változatai.
A meleg érzést természetesen a fa fokozza leginkább. Vannak azonban különböző modern anyagok is, amelyek meglehetősen autentikus fa megjelenésűek, és gyakran megfizethetőbbek. További előnyük a könnyű karbantartás és a nagyobb tartósság.

 

 

2. tipp: A fa mindig jó választás

Ha lakása szigorúnak tűnik, a fényes fehér szekrények csak megerősítik ezt az érzést. De ha úgy dönt, hogy fából készült bútorokat választ, meg fogja tapasztalni, hogy még ez is sokat számít.

 

3. tipp: Hangulatteremtés

A tűz és a meleg két olyan dolog, amely hangulatos légkört kölcsönöz egy belső térnek. De nem mindenkinek van otthon kandallója. A gyertya az egyik legszebb és legolcsóbb dekoráció – miért kerülnénk el? A melegség érzetét keltő anyagok – például egy bolyhos szőnyeg a padlón, egy összehajtogatott gyapjútakaró a széken – szintén kellemes érzést kelthetnek.

 


 

4. tipp: Élettel teli terek

Felejtse el a szigorú rendet, ne pakoljon el mindent a fiókokba és szekrényekbe! Lazán helyezze el a takarót a kanapén, mintha csak most mászott volna ki alóla, tegyen egy nyitott könyvet az asztalra, és állítson mellé egy kávéscsészét. A szoba azonnal „életre kel”! 

 

5. tipp: A fény hangulatot teremt

Különösen a téli időszakban, amikor korán sötétedik, a sok fény kellemes hangulatot varázsolhat a lakásba. A szoba egy csillárral a közepén inkább fog irodának vagy váróteremnek tűnni, mint hangulatos nappalinak. Vegyen tehát két-három lámpát, tegyen egyet a kanapé mellé, hogy olvasósarkot alakítson ki, világítsa meg az ablakpárkányon lévő növényeket, vagy töltse meg velük a lakatlan sarkokat. Hasonló eredményt érhet el gyertyákkal.

 

6. tipp: Nem csak a szín tesz csodát

Közismert tény, hogy a hűvös színek hűvös hatást keltenek a belső terekben, a meleg árnyalatok pedig ennek ellenkezőjét. De tudta, hogy a különböző típusú felületek hasonló hatással bírnak? A sima és fényes – gondoljunk csak a fém, az üveg vagy a festett ajtókra – hideg hatást keltenek. Másrészt a fa, vagy egy magas bolyhos szőnyeg, egy kötött ágytakaró éppen az ellenkezőjét eredményezheti. A dekorációhoz használt anyagok felületei szintén befolyásolják az otthonosságot.

 

 

7. tipp: Lélekmelengető textilek

Az otthonosság nem képzelhető el meleg textilanyagok nélkül. Nyugodtan alkalmazza itt egyéni ízlését. Kombinálja azonban a színeket tónusonként, és kerülje a szélsőséges kontrasztokat. Próbálja ki például az olajzöld és a barna vagy az okkersárga és a barna színeket.
Ha valami merészebbet keres, válassza az azúrkék és vörösesbarna vagy a sötétlila és földesbarna színeket. Csak vigyázzon, nehogy túlzásba vigye, és az eredmény túl sötétnek tűnjön.

 

8. tipp: Növények – balzsam a léleknek

A virágok nem hiányozhatnak egy hangulatos és lakott enteriőrből. Természetesen az élő példányok az ideálisak – akár vágott, akár cserepes példányok. Ha cserepes növényeket vásárol, válasszon több fajtát, és alakítson ki belőlük egy csoportot. Egy zöld sarok jobban néz ki, mintha több cserepet véletlenszerűen helyeznénk el a szobában. A zöld levelek nemcsak nyugtatóan hatnak az ember elméjére és lelkére, de a cserepek segítségével színt is vihetünk az otthonunkba. Különösen akkor, ha a lakásunk falai fehéren ragyognak, az összes virágcserepet egy színhez illesztve remekül fog kinézni a lakás.

Csakhogy egyetlen virág sem marad életben otthonában…? Akkor próbálkozzon megfelelő helyettesítőkkel, például selyemvirágokkal, amelyek soha nem hervadnak el.

 

9. tipp: A kiegészítők tükrözik a személyiséget

Gyakran a kiegészítők adják meg egy enteriőr személyiségét. Csak ezek képesek igazi életet lehelni egy semleges belső térbe. Csak olyan dolgokat tegyünk a falra vagy a polcra, amelyek valami kellemes dologra emlékeztetnek, valami olyanra, ami közel áll hozzánk, vagy ami a világról alkotott nézetünket szimbolizálja.

Kerüljük a klasszikus utazási szuveníreket, amelyek csak porosodni fognak, inkább hozzunk a nyaralásból egy atipikus vázát vagy tálat, valami hasznosat, ami egyben a szép időkre is emlékeztet. 

 

10. tipp: Kerüljük az üres falakat

A családról, a barátokról készült fotók vagy az utazásainkról készült emlékeket nézve azonnal otthon érzi magát az ember. Ha művészetkedvelő, akár festményekkel is teljesen új irányt adhat otthonának. Természetesen ne féljen megmutatni az eredményeit – ha sportoló, mutassa meg az érmeit és trófeáit, ha valamiben jól teljesített, mutassa meg a diplomáit, és ha olyan országban járt, amelyre szívesen emlékszik, díszítse a falakat a hazahozott emléktárgyakkal.

 

 

11. tipp: A könyvek mint kincsek

Ha szeret olvasni, ne féljen megmutatni könyveit! Azonnal másképp néz ki a lakás, ha megmutatjuk a kedvenc darabjainkat. A nagy könyvespolcok, vagy akár a kisebb szekrények, ahol kincseink sorakoznak, hihetetlen hangulatot teremtenek. 

 

 

12. tipp: A semleges árnyalatok működnek

A színek és anyagok egyensúlyát a fehér és a fekete szín váltakozása biztosítja. A fehér mennyezetek általában bizonyos vizuális tágasságot biztosítanak. De alapvetően a fehér színt bármi világosítására használhatja. Csak nem legyen túl sok, mert akkor a belső tér túl hidegnek fog tűnni, és nem fogjuk magunkat kényelmesen érezni. Ebből a szempontból a fekete a szerencsésebb választás. Használja a kisebb részletekhez, legyen szó lámpákról, képkeretekről vagy vázákról és egyéb dekorációkról. Ez nagyszerű kontrasztot teremt más színekkel szemben, és megkönnyíti az apró részletek nem tolakodó kiemelését is.

 

+1 tipp: Óvatosan kezdjünk hozzá!

Önt is felvillanyozták ezek a tippek, és úgy döntött, hogy már ma mindent megvalósít? Vigyázzon, hogy ne essen túlzásba! Ha mindent azonnal akarunk megvalósítani, könnyen túlzásba eshetünk, és a végeredmény egy zsúfolt tér lesz. Az otthonosság nem lehet azonos a rendetlenséggel, ezért gondosan válasszuk meg a kiegészítőket!

 

(X)


 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások