pályázat barnamezős beruházások Váci Greens irodapark

Öt kiemelkedő alkotást díjaztak a Váci Greens irodapark egyetemi pályázatán

A legjobb munkákat a XIII. kerületi Városháza épületében is kiállítják


pestimonika | 2011.05.26
Az Atenor Group Hungary Kft. „Köztéri inspirációk a fenntarthatóság jegyében, avagy fenntarthatóság a hétköznapokban” címmel kiírt pályázatára művészeti, építészeti és kertészeti karokon tanulók adhatták be munkáikat.
A koncepciók elkészítése során kitétel volt, hogy szerepet kapjanak a fenntartható és környezetbarát megoldások, valamint egy látványos tér elvárásainak is meg kellett felelnie az elképzelt installációnak. A pályázat két fődíjasa 1000-1000 Eurós, míg a további három kiemelkedő pályamű készítője 500 Eurós pénzjutalmat vehetett át - írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközlemény.
A nyolcfős szakmai zsűri döntését követően öt egyetemi hallgató részesült díjazásban a Váci Greens pályázatán. Papp Szilvia, Moholy-Nagy Művészeti Egyetemi hallgató „Led it be” elnevezésű pályaművét, és a Pécsi Tudományegyetemen tanuló Gerő Ambrus-Gaál Zsombor alkotói páros „Konceptuális veteményeskert”-jét találta legkiemelkedőbbnek a zsűri. Előremutató és fenntartható megoldásait elismerve további díjakkal jutalmazta Kéki Norbert „Biorecycling” és Csillag Katalin Anna „VG Pont” (mindketten Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti karos hallgatók), valamint a Tóth Viktória – Gáhy Kornél páros (Nyugat-Magyarországi Egyetem) „Egység” című munkáját is.

A Váci Greens pályázatát rangos szakmai zsűri bírálta el. A zsűri tagjai:

Arató György, főépítész – a 13. kerületi Főépítészi Iroda osztályvezető építésze
Balla Dóra, egyetemi adjunktus – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Almási Balázs, egyetemi adjunktus – tájépítész – Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar
Csíkszentmihályi Péter, egyetemi docens – Nyugat Magyarországi Egyetem, az MTA doktora
Gerendy Jenő, egyetemi docens – tervező-grafikus művész – Pécsi Tudomány Egyetem
Lelkes László, egyetemi adjunktus – tervező-grafikus művész – Magyar Képzőművészeti Egyetem
Miskei László, képzőművész, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének alelnöke
Borbély Zoltán, a Váci Greens projektigazgatója

A Váci Greens projekt egyedülállóan környezetbarát és energiatakarékos építészeti és műszaki megoldásokkal valósul meg. A fejlesztő a munkahelyi és közösségi tér egyedi ötvözetével új szemléletet honosít meg Budapest „AAA” kategóriás irodafejlesztéseinek sorában. A Váci Greens központi tere két, a beruházás során kialakított sétálóutca kereszteződésében jön létre, mintegy 3000 négyzetméteren. A Váci Greens projekt fejlesztésével összesen közel 1 hektárnyi közterület újul meg a városban.

„A pályázatunkon részt vevő diákok izgalmas és egyedi koncepciókat dolgoztak ki, ezért döntöttünk úgy, hogy nem csupán az első három alkotást, hanem további kettőt is pénzjutalomban részesítünk.” – mondta el Borbély Zoltán, a Váci Greens projektigazgatója. „Nagyon örülök annak is, hogy nem csupán a fővárosból, hanem több vidéki egyetemről is érkeztek be színvonalas pályamunkák.”

A pályázatra beérkezett legjobb alkotások június 29. és szeptember 9. között a XIII. kerületi Városházán tekinthetők majd meg.

A Váci Greens irodapark a 2010-2012-es időszak legnagyobb budapesti irodaprojektje. Az öt épületből álló fejlesztés több mint 300 méter hosszú Váci útra néző fronttal épül fel barnamezős beruházásként. Az építési munkálatok 2010 decemberében megkezdődtek. Elsőként három különálló épület születik meg, majd ezt két további követi, a főváros irodapiaci trendjeivel összhangban. Az elhelyezkedés és láthatóság szempontjából egyedülálló Váci Greens első irodaházát (a Váci Greens "A"épületét) várhatóan 2012 őszén adják át. A következő épületek átadását a fejlesztő 1-1,5 éves ütemezéssel tervezi.

A közel 100 éves múltú belgiumi gyökerű Atenor Group több mint 20 éve aktív az ingatlanfejlesztő szektorban, ez idő alatt több mint 30 kiemelkedő volumenű fejlesztést valósított meg Brüsszelben és Luxemburgban. A cég által épített épületeket többek között olyan szervezetek vették bérbe, mint az Európai Bizottság, a Belga Királyság Pénzügyminisztériuma, vagy a Vodafone. A cégcsoport Közép-Európai képviseleteit 2007-ben hozta létre, kiemelten Magyarországra és Romániára összpontosítva. A Váci úti "irodafolyosó" a főváros egyik legdinamikusabban fejlődő része, egyéni és tömegközlekedési eszközökkel, kerékpárral is könnyen, gyorsan elérhető, ezért választotta az Atenor ezt a területet első magyarországi projektje helyszínéül. Az Atenor Group a brüsszeli Euronext tőzsdén jegyzett vállalat.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások