Katona Vilmos | 2015.08.26
Nagy László születésének 90. évfordulója alkalmából építőművészeti alkotótábort szerveznek Iszkázon, ahol tizenöt építészmérnök hallgató egy fedett tűzrakót épít saját tervei alapján a Nagy László Emlékház kertjében. Már meg lehet tekinteni a Csernyus Lőrinc vezetésével kivitelezendő építmény vázlatait is!

2015. augusztus 28-tól szeptember 6-ig Iszkáz Község Önkormányzata és a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának támogatásával, Nagy László születésének 90. évfordulója alkalmából alkotótábort szervez.

Az alkotótábor során tizenöt egyetemi hallgató, leendő építészmérnök a Nagy László Emlékház (8493 Iszkáz, Ady Endre utca 1.) kertjében fedett tűzrakót épít saját terveik alapján. A projekt szakmai konzulense Csernyus Lőrinc építész, az MMA levelező tagja.
 
Az építés úgynevezett közösségi építés keretében zajlik. Ennek során a résztvevők a munkafolyamatok megismerésével, önmaguktól és egymástól tanulva alkotnak valamit, ami az ott élő közösségé lesz. Makovecz Imre ezt a folyamatot az építés drámájának nevezte. A valamikori előkép a Nomád nemzedék tokaji alkotótábora, ahol Nagy László is megfordult.
 
Az idei Nagy László Emléknapon (július 18-án) meghirdették a Pegazus-pajta építését, ami nem más, mint a szülőház telkén, a régi, lebontott pajta helyén újjáépülő közösségi rendezvényépület. A pajtaépítést – amely hosszú távú cél, hiszen a jelenleg rendelkezésre állóknál sokkal nagyobb erőforrásokat igényel – az idei alkotótábor előzi meg. Ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy a vidéki kisközösségek és a civil szféra komoly erőfeszítéseket tesznek a kulturális örökség ápolásáért. Nagy László költő születése 90. évfordulójának méltó megünneplése a kollektív emlékezet fontos eseménye.
 
A elkészülő épületszobor Nagy László szellemiségét tükrözi, az emlékház udvarán rendszeresen ismétlődő rendezvények lebonyolítását hosszú távon segíti. A közösségi építkezés folyamata az ott élőket, az odalátogatókat és a munkálatokat végzőket közös élményben kapcsolja össze; a szűkebb faluközösség és a tágabb kulturális közélet szimbolikus, egyszersmind hasznos műtárggyal gazdagodik. Ennek révén a Nagy László Emlékház vonzóbb kulturális emlékhely, alkotótábori helyszín és turisztikai célpont lesz.
 
A Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány nem csupán azt a célt tűzi ki, hogy felhívja a figyelmet Nagy László, Szécsi Margit és Ágh István életművére, de azt is, hogy az általuk felmutatott – a nemzeti kultúra szempontjából időtálló és létérdekű, cselekvésre ösztönző – értékek tovább működjenek az utókorban. Az alapítvány másik, távlatosabb célja, hogy az iszkázi kultúrtáj az ott élőket is civil társadalommá fogja össze, növelje a vidék népességmegtartó erejét, az összetartozás-tudatot.
 
Kapcsolata Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány részéről: a jogörökös, Nagy András grafikusművész (+3630 260 2966) és Falusi Márton költő (+3670 429 2860) az alkotótáborban résztvevő egyetemi hallgatók részéről: Borsai Szandra (+3670 5580005)
 
Az alkotótáborra vonatkozó melléklet letölthető innen.
A részletesebb koncepcióvázlat és tervek megtekinthetőek itt: tervlap-1, tervlap-2

Forrás: MMA

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások