MRK | 2011.08.15
Ezzel a középülettel, ami az önkéntes tűzoltóságnak, a mentőknek és a hegyimentő szolgálatnak ad otthont, az osztrák építészekból álló AllesWirdGut csoport egy olyan rézzel borított szépséget hozott létre, amely reflektál a hegyi tájra anélkül, hogy túlnőne a vidéki léptéken.

Az épület kiemelt látványosság, ugyanakkor nem tolakodik jelenlétével. Erősen gyökerezetik a földben és a környező tájban, mégis megőrzi könnyed levegősségét. Válaszul központi elhelyezkedésére a falu elején, a főúthoz szorosan kötődve, az épület tudomásul veszi a közeli alacsonyabb házak jelenlétét, látványvilágával megsokszorozza azokat.

A tömeg csökkentése a terep hasznosításával és a lejtőbe illesztéssel valósult meg. Az alsóbb szintek ellátása természetes fénnyel akár kihívás is lehetett volna, de a terv ezt lehetőséggé változtatta, tetőbevilágítókkal a fő forgalmi útvonalak felett és látványosan magas mennyezettel. Fényaknákat építettek a lejtőbe vájt, terepszint alatti helyiségekhez, hogy feltárják az intim belső tereket.

Távol a cicomázástól, a teljes tömeg kívülről rézzel burkolt, mely egy természetes, földszerű színárnyalatot és élő felületet ad, mely harmóniában van a környező régi parasztházakkal és fenyőerdőkkel. Az épület időtlen, organikus, elválaszthatatlan része környezetének.

Forrás: http://www.copperconcept.org/hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások