Ghile Gábor | 2012.04.24
Ezúttal a nyolcvanas évek sztárépítészete kerül terítékre, de kissé távolabb, a mexikói Acapulcót vettem górcső alá.

Hollywoodtól pár órányira van az egykor szebb napokat látott üdülőparadicsom. A közelség, a buja növényzet, a sok-sok napsütés és az olcsó élet – és a teqila – vonzotta a filmeseket. Az ifjú Sly is itt gyilkolta a vietkongokat a Rambo 1-ben, és annyira megkedvelte az itteni légkört, hogy építtetett is magának egy aranyos nyaralót. Változatos – játékos tömegek, hatalmas körablak, őshonos pálmafák. Bevallom fogalmam sincs, ki készítette az engedélyezési tervdokumentációt, de a tervezőnek nem sok gondja lehetett az épületszerkezetekkel: havat itt csak képeslapokon látni, az átlagemberek klíma nélkül élnek. Ezek az igazi passzívházak: nincsen se fűtés – se hűtés. A házak emeletein sokszor ablak sincs, sőt nem ritka, hogy a külső térelhatároló fal is hiányzik: ez az igazi minimál!

Johnny bácsi (ejtsd: Dzsonwéjn) üdülője jóval szerényebb: a híresség szerethette a kilátást – no meg a hatalmas körmedencét. Akkoriban persze minden valamirevaló sztárnak volt itt üdülője. No meg egy kis siklója a parthoz, nehogy már lépcsőzzön a híresség.

Hollywood csillaga pislákolni kezdett, jöttek a kilencvenes évek, a régi fény megkopott, a város lezüllött. Olyannyira, hogy a nálunk is vetített Acapulco sorozatot már Cancunban – Mexikó keleti részén – forgatták. Eltelt két évtized, az itteni üdülők megüresedtek, a sztárokat már plasztikai sebészek fiatalítják, no meg az augment reality előfutáraként felfogható filmipar (igazi naplementék és olcsó statiszták helyett jött a PC és a Szílicium-völgy, meg a szilikonhegyek uralma).

Eközben a szállodáktól alig száz méterre víz sincs éjszakánként...

GG


A fotókat a szerző készítette: www.ghx.hu

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások