épületek

Skandináv Építészet

Skandináv építészet a schmidt/ hammer/ lassen architects dán építésziroda munkáin keresztül


*_deleted_*_TOLTSZEKI | 2013.09.29
Európa északi része különleges élményt nyújt az odalátogatóknak. A skandináv életérzés, melynek alapvető része a természet közelségének és lebilincselő szépségének tisztelete, mindenkit rabul ejt, aki kapcsolatba kerül vele.

A skandináv „design” jellegzetesen letisztult formái, azok funkcióval való már-már puritán összhangja nemcsak a mesterien megtervezett használati tárgyakban, hanem természetesen az építészetben is megmutatkozik.

Szenvedélyes Skandinávia-rajongóként, egy véletlenszerű találkozás révén volt alkalmam megismerkedni azzal a dán építészirodával, melynek megvalósult projektjei méltó képviselői a fent említett egyedi szemléletmódnak.
Cikksorozatomban nemcsak a tervezőirodának, mint alkotó közösségnek a jellegzetes jegyeit, célkitűzéseit, hanem 8 kiemelkedő projekten végigkalauzolva az olvasót azt a letisztult harmóniát is szeretném bemutatni, ami ezekben az épületekben megjelenik. Ebben a különleges utazásban segítségemre lesz egy fiatal magyar építész, aki jelenleg a cég londoni irodájában tevékenykedik.
Skandinávia egyik leghíresebb építész irodáját, a jelenleg 140 alkalmazottat foglalkoztató schmidt/ hammer /lassen architects-t, 1986-ban alapították. A cég nemcsak Észak-Európa egyik leghíresebb egyetemvárosában: Aarhus-ban képviselteti magát, de irodákkal rendelkezik olyan világvárosokban is, mint Koppenhága, London vagy Sanghaj.
Projektjeik tervezése során, a megrendelők igényeinek figyelembevétele mellett, mindig nagy hangsúlyt fektetnek a funkcionalitásra és a fenntarthatóságra. Az építészeti etika szerinti megvalósítás nemcsak egyszerű építészeti formákat, hanem szociális igényekhez igazodó, a természet és a környezet iránti maximális alázatot is jelent.
Építészeti hitvallásuk mélyen skandináv gyökerű. A demokrácia, a jólét, a fény és a társadalmi felelősségvállalás mind-mind meghatározó tényezői tevékenységüknek, melyet már számos nemzetközi díjjal is jutalmazták.
Épületeikben kiemelkedő jelentőséggel bír a művészet és az építészet harmonikus egysége, melynek kitűnő példája a Grönlandon megvalósult kultúrközpont. A belső terek burkolatain, a nyílászárók elhelyezésén, továbbá a fényviszonyokban visszaköszön a művész belső falon elhelyezett alkotása. A sík felületen megjelenő, régi grönlandi mítoszt ábrázoló rajz életre kel a térben, ami egy igényes és kreatív építészeti remekmű megszületését teszi lehetővé. A részletekre majd a projekt bemutatása során térek ki, remélve, hogy a cikksorozat végére sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy a bemutatott épületeket személyesen is felkeressék.
A projektek bemutatása az építésziroda hozzájárulásával történik. A fotókat az általuk publikált anyagokból válogattuk.
A bemutatásra kerülő projektek a fotók sorrendjében követik majd egymást.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások