épületek

Skandináv Építészet 5.

Egyetemi Könyvtár Aberdeen /Skócia


*_deleted_*_TOLTSZEKI | 2013.11.03
A skandináv építészeti sorozaton belül a dán schmidt/hammer/lassen építésziroda újabb épülete a 2012-ben átadott, skóciai Aberdeen egyetemi könyvtára.

A korábban már bemutatott Királyi Könyvtár (Koppenhága) épületével összehasonlítva, a funkciós követelményekhez maximálisan igazodva, de homlokzati megjelenésében, és belső terének izgalmas kialakításában merészebb rajzolatú épület született. A város közelébe érkező látogatót a könyvtár épülete, kimagasodva az egyetemi campus közepén, különleges csillogó hálóval beborított hasábként fogadja és csábítja.
Az aberdeeni egyetem az 5. legrégebbi angol nyelvű egyetem a világon. 1495-ben alapították. Ma több mint 250.000 könyvnek és kéziratnak ad otthont. A teljes alapterület 15.500 m2, 1200 olvasó hely kialakításával, speciális polcrendszereivel biztosítja a régi, archív történelmi könyvek és könyvritkaságok számára is a teret.
A földszinten létrehozott kávézó és az ahhoz kapcsolódó környezet kiállításoknak, szemináriumoknak felolvasó rendezvényeknek is otthont ad. A belső térben kialakított közlekedők, eltolt elrendezéssel, lenyűgöző látványt adó spirál vonalvezetésűek. Az épület mind a nyolc szintjére jellemző lendületes belső formavilág szinte ellentéte a külső homlokzat letisztult egyszerű hasáb formájának.
A munkahelyek, olvasó terek a külső burkolat 50 %-os üvegfelületének köszönhetően bővelkednek a természetes megvilágításban. A terek kialakítása összhangban van az eltolt, szinte rendszertelen, de mégis aprólékosan megtervezett, hőszigetelt falpanelek elhelyezésével. Az épület megjelenését a burkolati elemek egyedi geometriai formája és a homlokzat gondosan kimunkált megvilágítása teszi érdekessé éjjel és nappal is.
A tervezés folyamán fontos, megvalósítandó célként szerepelt az energiatakarékosság, a fenntarthatóság. Energiaellátása napelemek segítségével történik. Vízellátása cirkulációs folyamattal zárt rendszerben, újrahasznosított formában valósul meg. A gondosan megtervezett épület megkapta a nagyon szigorú követelmények kielégítését igazoló BREEAM kiváló (excellent) környezetvédelmi tanúsítást.
Az egyetem területén kialakított új könyvtár ismét, mint az eddigiekben tárgyalt többi épület megvalósította a kultúrának és a közösségi életnek a kapcsolatát , amit a szakma, a tervező csapat számára, számos más díj mellett a 2013-ban átadott nemzetközi építészeti díjjal ismert el. (2013, World Architecture Festival, shortlisted in Civic and Community category)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások