épületek schmidt/hammer/lassen skandinávia

Skandináv Építészet 4.

A „Crystal” irodaház Koppenhága szívében


*_deleted_*_TOLTSZEKI | 2013.10.23
A schmidt/hammer/lassen építésziroda soron következő, bemutatandó projektje a főváros központjában épült irodaház, a „Crystal”.

A Nycredit-csoportnak, Dánia egyik legnagyobb pénzintézetének központi épülete a kikötő és a városközpont között helyezkedik el, kitűnően és harmonikusan illeszkedve a környező épületekhez.
A kor, a XXI. század követelményeinek megfelelően a fenntarthatóság, a környezetvédelem, az energiahatékonyság egyaránt fontos szempont volt a tervezők számára. A 3 rétegű hatalmas üvegfelület U= 0,7 W/m2K értéket ér el, a tetőn elhelyezett napelemek pedig 80.000 KWh energiát termelnek évente.
Az épület elnevezését alakja, különleges elhelyezkedése, és a hatalmas üvegfelület csillogása miatt kapta. A többszintes irodaház alaprajzából kitűnő, „Z” alakban megformált közlekedők, folyosók biztosítják az optimálisan kialakított irodahelyek számára a megfelelő megvilágítást, természetes fényt. Az egyterű, de mégis elválasztott munkahelyek mindegyike számára csodálatos kilátás biztosított a környezetre. Ezzel együtt jól elkülönített, zárt egységben alakították ki a tárgyalókat.
Az épület tartószerkezete vasbeton, rombusz rajzolatú vázrendszer, közvetlenül a homlokzati fal mögött. A rácsozat esztétikus építészeti elemként jelenik meg az épületen belül, ugyanakkor legfontosabb szerepe a teherhordás. A markáns megjelenésű pillérek biztosítják a különleges elhelyezkedésű és gyakorlatilag 3 ponton megtámasztott épület statikai megfelelőségét. A belső tér elegáns és letisztult formája, a funkció és a maximálisan munkahelybarát kialakítás, a speciális és egyedi geometriai formák ismét az építészcsoport tervezői hitvallását igazolják.
A külső tér szerves egységet képez az elegáns, csillogó irodaházzal. Az épület főhomlokzata előtt hatalmas köralakú, feszített víztükörrel rendelkező medencét alakítottak ki, aminek különlegessége a körülötte, valamint ahhoz kapcsolódó, az irodaház hossztengelyét követve elhelyezett 2000 db vízköpő csonk beépítése. Váltakozva különböző, de max. 2,5 m magasságú feltörő vízsugarak egy áttetsző függönyre emlékeztetve jelennek meg az épület alsó szintű homlokzata előtt, gyönyörködtetve az arra járót a vízfalon keresztül megjelenő egyedi látványban. A tükröződés kölcsönös, a víztükörben megjelenik az irodaház homlokzata, a vízmedence valamint a függönyként kirajzolódó vízfal pedig rávetül a „kristály” felületére.
A tér norvég palaburkolata behúzódik az épület előterébe, ezzel is illusztrálva a külső és a belső tér megálmodott egységét.
A 2011-ben átadott irodaházzal a főváros egy újabb XXI. századi építészeti alkotással gyarapodott. A szakma ennél a projektnél is számos díjjal ismerte el az alkotócsoport munkáját.
Megtekintése kihagyhatatlan egy koppenhágai látogatás alkalmával azok számára, akik a mai építészet iránt érdeklődnek.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások