droID | 2015.10.09
Rugalmas munkaidő, home office – az ilyen és hasonló, megváltozott munkavégzési szokásokat helyezik fókuszukba a Bécsben évek óta folyó ún. „Élni és dolgozni” mottóval működő városfejlesztési projektek. Ennek a programnak a keretében valósult meg a Simply 11 beruházás is.

A bécsi üzletembereknek modern bérlakásokat kínáló épület a városrész szimbólumává vált Gasometer közelében helyezkedik el. Az ingatlanfejlesztési kulcsprojektnek egyik célterülete Bécs Simmering városrésze. Az itt épült hétemeletes Simply 11 lakóházban összesen 80 korszerű bérlakást hoztak létre, amelyek változatosságukkal szolgálnak a közelben dolgozók otthonaként. Az épületet minden elemében a minőségi kialakítás és korszerű tartósságra való törekvés jellemzi, amit az épület homlokzatára került elegáns Equitone Textura szálcement homlokzatburkolat hivatott megvalósítani. Az „élni és dolgozni” mottó mentén folyó program során – a minőségi lakások és élhető lakókörnyezet kialakításán túl – cél a lakhatás és munkahely több szempontú egymáshoz közelítése.


Munkahely és otthon a Simply 11-ben

Bécs új és modern üzleti bérlakásokból álló Simply 11 épületében alacsony energiafelhasználású lakások épültek. A két kompakt épületből álló, egymással hegyesszöget bezáró hétemeletes lakótömb északról az építészetileg és városképileg, valamint gazdaságilag is újraértelmezett ún. Gasometer tartályokból kialakított lakó- és üzleti negyeddel, nyugatról pedig a helyi üzleti parkkal határos.

A lakóépület nyolcvan lakásból áll, egyenként 73-125 m2-es, 2-3 szobás terekkel. A lakásokat változatosan használható egyéni privát területekkel tervezték: lehet ez kert, tetőtéri terasz vagy erkély csúsztatható üvegajtóval, a lényeg, hogy a lehetőségek mindegyike egyedi életteret nyújtson az épület lakóinak. A kétszintes lakások rendelkeznek munkavégzésre alkalmas terekkel is, amelyek betölthetnek iroda vagy vendégszoba funkciót is, de akár másodlagos lakosztállyá is válhatnak. Az épület széles passzázsról érhető el, amely összeköti egymással az üzleti és lakóegységeket. A komfortos és tágas előtérből a lakók igényeit szolgáló további funkciók vehetőek igénybe: közösségi terek, gyerekkocsi- és biciklitároló, illetve a belső zöld udvar.

A belső terek optimális és kontrollált levegőminőségéről modern gépészet, a passzív szoláris hőnyereség maximális kihasználásáról pedig a lakások nagyvonalú ablakfelületei gondoskodnak.

Az épület környezetének fontos szerepe lesz a tőle nyugatra található Gasometer negyed és Simmering történelmi központjának összekötésében. A háromszögletű telek körül a jövőben gyalogos és bicikli út is létesül, míg keleti irányba egy új, szökőkúttal tarkított parkot terveznek. A terület belvárossal történő kapcsolatáról az egyik bécsi metróvonal és az autópálya közelsége is gondoskodik.

A környékről nem hiányozhatnak a művelődési, szórakozási és vásárlási lehetőségek sem, ahol a gyerekes családok is megtalálhatják számításukat. Az iskolát, óvodát, mozit, uszodát és a többi, szabadidő eltöltésére alkalmas intézményt a Gasometer negyed kínálja majd a környékbelieknek.


Természetes tartósság lakóházakon

Az Equitone szálcement homlokzatburkolati rendszerek alapanyagai – mint a szálcement vagy a szigetelést biztosító kőzetgyapot természetes anyagok – nem öregszenek, a víz nem befolyásolja az anyag szerkezeti és hőszigetelő tulajdonságait. Az Equitone homlokzatburkolatok társasházi közösségek számára nyújtott legjelentősebb előnye a hosszú élettartam és a csekély karbantartási igény, amely a környezetbarát alapanyagnak köszönhetően a szintén csekély környezetterheléshez társul. Mindezek együtt adják e műszaki megoldás hosszú távú gazdasági előnyeit. A szálcement természetes ásvány tartalmú kompozit anyagának köszönhetően az Equitone homlokzati rendszerek különleges esztétikai megjelenést kölcsönöznek az épületnek és könnyen alakíthatóak. A szálcement homlokzatburkolatok ellenállnak a rovaroknak és a madaraknak, ezen kívül időálló, tartós és repedésmentes burkolati rendszerek.


Equitone Textura: itt a tisztaság szimbóluma

A Simply 11 lakóházat jó nevű osztrák építész csapat, a DMAA (Delugan Meissl Associated Architects) iroda szakemberei jegyzik. Az építészek nem véletlenül döntöttek a 15 szín közül az Equitone Textura szálcement homlokzati panel fehér változata mellett. Tervezéskor úgy vélték, fontos hangsúlyozni az épület szépségét, eleganciáját, a projekt céljának tisztaságát és felhívni a környék lakóinak figyelmét erre a különleges épületre irányítva. Erre pedig a fehér matt színt találták a legalkalmasabbnak. Emellett persze az anyag számos további tulajdonsága és használati előnye is meggyőző volt számukra. A már önmagában is elegáns megjelenésű Equitone Textura a finoman strukturált, narancshéjszerű felülete többrétegű szemcsés akril bevonatnak köszönhető. A színes UV-álló bevonat környezetbarát pigmenteket tartalmaz, ami megfelelően védi a felületet a környezeti hatásoktól.

Az Equitone Textura nagytáblás panelek igen rugalmasak, 8 és 12 mm-es táblavastagságban készülnek. A lapok nem éghetőek, beépítésük tűzterjedés szempontjából magassági korlát nélkül alkalmazható, így a rendszer homlokzati tűzterjedési jellemzői maximálisan kielégítik az európai-, vagy a gyakran még szigorúbb hazai követelményeket.


30 év gyártói garancia

A cég a szakszerű beépítés mellé bátran nyújt 30 év gyártói garanciát az Equitone Textura termékre, hiszen annak ellenállósága és színtartóssága túlmutat a vele szemben támasztott átlagos követelményeken.

Az Equitone szálcement homlokzatburkolati anyagok rendelkeznek magyar nyelvű teljesítménynyilatkozattal, mely a szálcementre vonatkozó EN 12467 szabvány szerint egyértelműen specifikálhatóvá teszi a lapokat az építészek számára.

www.equitone.hu

www.equitone.com


Projektmenedzser: Bernd Heger
Építészet: Delugan Meissl Associated Architects
A projekt csapat: Philip Beckmann, Burkhard Floors, Delugan Meissl Associated Architects
Statika: Potyka + Partner GmbH ZT; Gobiet & Partner ZT Ges.m.b.H.
Épületfizika: Gobiet & Partner ZT Ges.m.b.H.
Elektromos: Gb - plan
Kivitelező: Bilfinger I Berger Bauges.m.b.

Fotók: Hertha Hurnaus

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások