hír épületek tervek cikk belsőépítészet Moszkva Oroszország Patrik Schumacher startup zaha hadid

Zaha Hadid és Patrik Schumacher legújabb projektje Moszkvában: Irodaház fonódó lépcsőkkel

Zaha Hadid Architects


Lekics Gábor | 2015.10.26
Moszkva észak-keleti ipari és lakónegyedekkel tarkított városrészében folyamatosan növekszik a – főként informatikai – cégek irodaházainak száma. Itt épül fel Zaha Hadid és Patrik Schumacher legújabb projektjeként a Domínium irodaépület.

A gyorsan fejlődő városrészt Moszkva belső kerületeivel villamos-, trolibusz- és metróhálózat köti össze, ezért az utóbbi időben jelentősen megnőtt az új beruházások száma.

Az épület első ránézésre kacskaringós vonalakkal összekötött, függőlegesen egymásra helyezett lapok benyomását kelti. A belső átriumban került elhelyezésre az a fekete fokokkal hangsúlyozott, fő közlekedő lépcsőrendszer, melynek egymásba fonódó és szétfutó elemei egyedi hangulatot kölcsönöznek az épületnek. Az átriumnak a függőleges közlekedés biztosítása mellett az irodaszintek természetes fénnyel való ellátásában is nagy szerepe van. A belső felületek világos és fehér burkolatot kapnak, így ezekről visszaverődve a lehető legtöbb fény jut el az alsóbb szintekre is. Az átriumra nyíló erkélyek és a lépcsőkarok dinamikája élettel tölti meg a belső teret.

A földszinti étterem kapcsolja össze az utcaszinti kávézó és falatozó helyeket az erkélyeken kialakított pihenőhelyekkel. Így folytatódik függőleges irányban az utca vízszintes vetülete. Ezáltal a sok erkély összekapcsolódásával az irodaépületben székelő különféle cégek alkalmazottai is könnyebben teremtenek kapcsolatot egymással. Ez nagyban elősegíti a különböző vállalatok együttműködését is, hiszen a környék irodái elsősorban olyan, gyorsan fejlődő, induló vállalkozások (startupok) közt népszerűek, akik összefogva még nagyobb sikereket érhetnek el az orosz és a nemzetközi piacokon.

Az irodaterek a kicsitől a bővíthetőn át az extra nagyig mindenféle méretben megtalálhatók az épületben, így képes az irodaház bármilyen kis- és középvállalkozás igényeit kielégíteni. Az épület központi terére, az átriumra vannak felfűzve további kiszolgáló elemek, mint például a liftek vagy a mosoda. A központi térszervezés segít megőrizni az irodák intimitását, mivel így könnyen meg lehet oldani, hogy minden irodacsoportnak saját bejárata legyen.

Az alsó szinten az oszlopok ritkításával olyan tér alakult ki, ahol nagyobb rendezvényeket is le lehet bonyolítani.

Helyszín: Dubrovka, Moszkva, Oroszország, 115088
Alapterület: 21184.0 m2
Megvalósulás éve: 2015

Építészet: Zaha Hadid Architects
Tervezők: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
Vezető tervező: Christos Passas
Tervező munkatársak: Kwanphil Cho, Veronika Ilinskaya
Belső építész munkatársak: Raul Forsoni, Kwanphil Cho, Veronika Ilinskaya
Munkatársak (ZHA): Hussam Chakouf, Reza Esmaeeli, Thomas Frings
Koncepcióterv (ZHA): Design Director; Christos Passas. Project Architect; Yevgeniy Beylkin. Design Team; Juan Ignacio Aranguren C, Yevgeniy Beylkin, Simon Kim, Agnes Koltay, Larisa Henke, Tetsuya Yamazaki
Helyi építész munkatárs: AB Elis Ltd
Homlokzati tervezés: Ove Arup London, UK
Szerkezettervezés: Mosproject
Betontechnológia: PSK Stroiltel Promstroicontract
Fővállalkozó: Stroigroup
Épületvillamosság: Novie Energiticheskie Reshenia
Homlokzatkialakítás: Prostie reshenia/ALUCOBOND
Üvegfelületek: MDK Stroi
Belsőépítészet: LCC Contractcity
Homlokzati fényterv: Architectura Blagopoluchie/Facade Light
Világításterv: FisTechenergo
Ügyfél: Peresvet Group / Dominion-M Ltd

Forrás: ArchDaily
Képek: Hufton+Crow, Zaha Hadid Architects

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások