családi házak bio fa Japán környezetkímélő öko természetes zöld

Zöldházak a nagyvilágban - 2. rész: Japán bölcsesség

Life Style Koubou - House in Itsuura


Lekics Gábor | 2015.03.16
A japán halászváros, Itsuura a Honsú szigeten elterülő Ibaragi tartomány északi részén fekszik. Itt valósult meg az a projekt, amely a modern tervezési eszközök és az ősi bölcsességek együttesét alkalmazva tudott egy, a szó legnemesebb értelmében vett, környezetkímélő épületet megalkotni.

Több mint egy évszázada Tenshin Okakura* (1862-1913), a híres „Teáskönyv” című könyv szerzője, szeretett bele Itsuura partvidékébe, és itt szeretett volna végleg letelepedni. Olyan Tenshinhez köthető építészeti emlékekkel büszkélkedhet a város, mint a Rokkakudo, ami egy hatszögletű kis pavilonépület a tenger partján. Az építési telek közel esik az itsuurai tengerhez, és Tenshin Rokkakudója is a lejtőhöz kapcsolódó sziklanyelven áll.

Az épület tulajdonosa egy halász, akinek egyik tengerész felmenője Tenshin mellett dolgozott. A helyiek közt él egy mondás, melyet Tenshin hagyott hátra, miszerint „Halászok, ültessetek fákat a hegyekbe”. A projekt alapgondolata szerint olyan épületet terveztek, mely a lehető legoptimálisabban használja ki a rendelkezésre álló telket, mindvégig szem előtt tartva a környezet háborítatlanságát.

Az épület alaprajzát tekintve egy V alakot formáz. Az érdekes formára a terület adottságaihoz való alkalmazkodás miatt volt szükség. Mivel a déli lejtő meglehetősen meredek, ezért a tervezési munkát a terület alapos felmérésével kellett kezdeni. A tervezők elhatározták, hogy a terület jelentős átalakítása nélkül, és a lehető legtöbb fa megtartásával alakítják ki a házat. Elsőként felmérték a domboldal terepviszonyait, majd a mérési eredményekből modellt készítettek. A pontokból vonalak, a vonalakból síkok álltak össze, melyek végül alapjául szolgálhattak az épület elhelyezésének a tervezés során. Így vált lehetővé a telek optimális kihasználása, és ezért alakították ki a környezethez alkalmazkodó épületszárnyakat.

Az épületbe lépéskor elsőként a halász műhelyében találjuk magunkat. Az innen nyíló vizeshelyiségben két fürdőkád került elhelyezésre, melyek különböző hőmérsékletű vízzel vannak megtöltve. Ezek segítenek felmelegíteni a tengerről visszatérő halászt. Innen lépcső vezet fel a műhely felső szintjére, mely tárolóként használható. A rövidebb épületszárnyban további tárolók kaptak helyet.

Az épület két konzolos szárnya körül a hosszabban kapott helyet a halász és családja lakása. A lakótérben konyha, étkező, nappali és hálószoba a sorrend, amint a szárny vége felé haladunk.

A ház szerkezetileg két részre osztható, az épületszárnyak konzolosan a domboldal fölé nyúlnak, míg a bejárati tömeg a talajon fekszik. Az épület egyszerű építőanyagokból, fából és üvegből készült. A szokásos vasbeton vagy acélpillérek és oldalsó megtámasztások helyett ferde helyzetű, keretbe foglalt fa tartókkal oldották meg a teherviselést.
A műhelyt magába foglaló épületrész, és a konzolok találkozáspontjában három darab, egyenként 3 méter magas tölcsér alakú alátámasztással történik a teherátadás a beton alaptestekre, melyek közvetlenül a sziklatalapzatra továbbítják a terheket. Az alaptestre a tölcsér alakban összefogott fa tartókkal történik a teherátadás.

A fa tartókból álló köteg az alaptestekből ágazik szét. A 140 mm átmérőjű fa tartók alul két körben, felső pontjukban pedig egy körré összefogva adják át a terheket. A 360-800 mm széles főtartók az alátámasztások és a domboldalba metsző épületrész között futnak. Ezek támasztják alá a lakószintet, ahol az idő pihenőnagy részét töltik a lakók, szimbolikusan a tenger és a hegy között.

A külső falak átlósan elhelyezett 120 mm vastag fablokkokból állnak, melyek segítenek az épület merevítésében. Átlós helyzetű merevítőket a határoló falakban is elhelyeztek, melyek egyszerre tartják a kitöltő fa blokkokat és az ablakokat, illetve az árnyékoló lamellákat.
A külső, fa árnyékoló lamellák szabályozzák évszaktól függően a házba bejutó napfény mennyiségét. A beérkező napfényt a környező fák is megszűrik, így a pillanatnyi tájképen túl a lakók az évszakok váltakozását is közvetlenül észlelik.

A projekt végrehajtása során valóra váltották Tenshin tanítását, miszerint „Halászok, ültessetek fákat a hegyekbe”. Az építészek, a megrendelő és további halászok 60 darab fát ültettek a domboldalba. Az édesvíz a környező gazdag erdőkből érkezik a tengerbe, és az ilyen környezettudatos megoldások elősegítik, hogy továbbra is fennmaradjon a tenger és a környező vidék természetes egyensúlya.

A projekttel új lendületet adtak a környező területnek és a természetnek. A családok generációról generációra gondját viselik az erdőnek Tenshin tanítása szerint. Remélhetőleg az elkövetkezendő felújításoknál is minden egyes alkalommal további 60 fát elültetnek majd.

Építészet: Life Style Koubou
Helyszín: 2083 Ōtsuchō, Kitaibaraki-shi, Ibaraki-ken 319-1702, Japan
Építész tervezők: Kotaro Anzai, Nawakenji-m, Kenji nawa
Szerkezettervezők: Life Style Koubou + Anzai Construction Co., Ltd
Projektmenedzser: Koutarou Anzai
Alapterület: 204 m2
Megvalósulás éve: 2014
Fényképek: Life Style Koubou

* Ld. a wikipedián

Forrás: ArchDaily
Cite:"House in Itsuura / Life Style Koubou" 11 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 13 Mar 2015.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások