hír tervek Junya Ishigami Serpentine Pavilion Serpentine Gallery Serpentine Galéria

Junya Ishigami japán építész terve alapján épül az idei nyári Serpentine Pavilon


Ware-Nagy Orsolya | 2019. február 20.
     
A természet és fantázia határain egyensúlyozó, kísérletező munkáiról ismert japán építész tervezi a londoni Serpentine Galéria nyári installációját, a minden évben rengeteg látogatót vonzó Serpentine Pavilont. A nyári pavilon tervezésére 2000 óta minden évben egy olyan építészt kérnek fel, akinek még nincs Angliában megvalósult épülete.

Junya Ishigami, aki a SANAA irodában kezdte pályáját, az „Architecture as Air” projekttel szerzett szélesebb körű hírnevet: az anyagszerűség, láthatóság, tektonika, a vonal, az építészet határait vizsgáló installációval 2010-ben elnyerte a Velencei Építészeti Biennálé Arany Oroszlán díját, majd átdolgozva a londoni Barbican-ban is bemutatta 2011-ben.

Nem csak installációiban, de épületeiben is tetten érhető a könnyedség iránti törekvés, ez nyilvánvaló a Kanagawa Technológiai Intézet épületén, vagy a koppenhágai „Béke háza” (House of Peace) projektben. Oliver Wainwright a Guardian-ben megjelent cikkében „az anyagok mágusának” nevezte Ishigamit.

A Kensington Gardenben lepelként fog megjelenni a palából épült, rendkívül keskeny lábakon álló, sőt, inkább lebegő tető, amely a tervező szándéka szerint az elmélkedés helye lesz, és olyan hatást fog kelteni, mintha a galéria parkjának pázsitjából nőtt volna ki.

A terv Ishigami szerint arra tesz kísérletet, hogy a tradicionális építészetet modern megközelítésekkel és koncepciókkal egészítse ki, hogy egy eddig sosem látott tájképet hozzon létre. A palatető a nehézség képzetét kelti az ismert előképek folytán, miközben úgy jelenik meg, mint amit a legkisebb szellő is el tudna fújni. A tető egyszerre tűnik szétszóródott, súlyos kövek összességének, és textilként libbenő könnyű fátyolnak.

A pavilon június 20-án nyílik meg a közönség számára és október 6-ig látogatható. Ishigami sorrendben a 19. építész, aki elfogadta a felkérést a Serpentine nyári pavilonjának tervezésére, és a negyedik japán építész Toyo Ito, Kazuyo Sejima és Sou Fujimoto után.

A pavilonok létrehozását Cecil Balmond koordinálja és segíti.

A tavalyi pavilont a mexikói Frida Escobedo, a 2017-est a burkina fasói születésű, Berlinben tanult Diébédo Francis Kéré tervezte, a korábbi évek tervezői névsorában pedig olyan világhírű építészek szerepelnek, mint Zaha Hadid (2000), Peter Zumthor (2011), vagy Bjarke Ingels (2016). De valójában a teljes listát érdemes tanulmányozni; a linkek korábbi tudósításainkra irányítanak át:

Forrás: Archinect.com

Junya Ishigami március 8-án élőben látható és hallható a Nemzetközi Építészkongresszuson. Itt lehet jelentkezni.

A szerző legújabb cikkei:
Elhunyt Varga Levente építész
Gratulálunk az Ybl-díj és az állami elismerések idei díjazottjainak!
Új, kreditpontos online képzés a Tervlapon – Tervezői művezetés: ami a szakembertől elvárható, Webinárium 2019
Okos építészet nyomás alatt – ezt láttuk és hallottuk a múlt csütörtöki konferencián
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Asako Yamamoto
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Junya Ishigami
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Špela Videčnik
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Zoboki Gábor
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Ben van Berkel
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Emiel Lamers
Elindul a Budai Palotanegyed rendbetétele
Kompromisszumkész a Soproni Egyetem, a jövő tanévtől önálló karként működhet az AMIKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások