hír exkluzív cikk buildecon eecfa

Délkelet-Európa Építési Piaca 2024-ig

EECFA Előrejelzés 2022 Nyár


buildecon | 2022.06.30

A délkelet-európai régióban az EECFA korábbi derűlátásának vége; a jelenlegi előrejelzés 2023-ig szinte nulla növekedést, 2024-re pedig zsugorodást prognosztizál, melynek fő oka a környezet romlása, melyben az építőipar funkcionál (Ukrajna orosz inváziója miatt).

A legnagyobb délkelet-európai építési piac, Románia előrejelzését is lefelé módosította az EECFA az új, június 27-én megjelent tanulmányában: a jelenlegi forgatókönyv csökkenés a bővülés helyett. Az elmúlt 7 év leggyorsabban növekvő piacán, Szerbiában még pesszimistábbak a kilátások, mint az előző előrejelzési körben (2021 tél). Bulgáriában az uniós források elköltésének egészen más pályája miatt kisimult az előrejelzés.

Bulgária

Idén számos külső és belső tényező csökkenti a bolgár gazdaság gyorsabb növekedésére vonatkozó kilátásokat. Az építési piac a növekvő kiszámíthatatlanság és a heterogén teljesítmény időszakába lépett. A lakásépítés a kedvező finanszírozási feltételekből profitál, és a lakóingatlan jó fedezet az infláció ellen, ez azonban nem tart majd örökké. Az EECFA nem optimista a nem-lakásépítés terén, viszont a mélyépítés az előrejelzési horizonton bővülhet. A teljes építési teljesítmény az előrejelzések szerint 2022-2024-ben alacsony, de pozitív növekedési rátát könyvelhet majd el.

Horvátország

A horvát építőipar vegyes képet mutat szegmensenként is, de szegmenseken belül is. Az építési szegmensek teljesítményének növekedési üteme különböző, egyesek közel járnak a rendszerváltás utáni felzárkózási növekedési szakasz befejezéséhez, míg mások közelében sem járnak. A szegmenseken belül a döntő tényezők, mint például a turisztikai szezon eredményei, az építési költségek inflációja, a kamatlábak alakulása bizonytalan és nagyban függ a jelenlegi fejleményektől és a döntéshozók reakcióitól. Összességében most fényes a helyzet, különösen a lakásépítésben, de az infláció elleni küzdelem, vagy egy súlyosabb új COVID-19 járvány gyorsan és nagymértékben ronthat ezen.

Románia

Alighogy eltűnni látszanak a járvány rövid távú hatásai, a román gazdaságnak új kihívásokkal kell szembenéznie: infláció és a globális kereskedelemben bekövetkezett zavarok. A GDP idén reálértéken a korábbi prognózishoz képest kevesebbel, várhatóan 2,9%-kal fog nőni, de 2023-ra (+4,4%) és 2024-re (+4,8%) a növekedés felgyorsulhat. Az építőipar a fellendülés jeleit mutatja, így a teljes építési teljesítmény idén nominálisan növekedhet, de reálértéken ez, ha kis mértékben is, de csökkenést fog jelenteni. Az építőanyag- és energiaárak az infrastrukturális projekteket sújtották leginkább, mivel a többletfinanszírozás keresése hosszadalmas és nehézkes. Az építési piac növekedését 2024-ig kétségkívül a megnövekedett anyag- és energiaköltségek, az infláció elleni harc, és a regionális és globális kereskedelmi hálózatokban a szomszédban zajló háború okozta instabilitás fenyegeti. A pozitív oldalon állnak a bérek, a foglalkoztatás, a beruházások és az egész gazdaság pozitív kilátásai. Az uniós társfinanszírozási programok, köztük a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, szintén segíthet bizonyos építési szegmensekben.

Szerbia 

A mai kihívásokkal teli időkben nagy erőfeszítésre lesz szükség az építés ütemének és szintjének megtartásához, még a felforrósodott és növekvő szerb gazdaságban is. Az európai gazdasági-politikai fejlemények visszafoghatják a növekedést  mind a szerb építőiparban, mind a gazdaság egészében. A gazdaság egyelőre viszonylagos ellenállást mutat, és az építés csak kis mértékben csökkent a 2022-es várható teljesítményhez képest. Az építési engedélyek növekedése továbbra is jó ütemű. Ennek ellenére a kockázatok megmaradnak, és a hosszan tartó instabilitás miatt a visszaesés nagyobb lehet és a fellendülés hosszabb ideig várathat magára. A mélyépítés és a lakásépítés hozzájárul majd az idei építési teljesítményhez, de az előrejelzési időszak hátralévő részében a kilátásokat továbbra is zömében a külső tényezők határozzák majd meg. Az EU-ban jelenleg is zajló gazdasági válság könnyen eszkalálódhat, és ez további revíziókat hozhat a 2023-as és 2024-es előrejelzésben.

Szlovénia

Tavaly a járvány lecsengésével az építés is gyors növekedésnek indult, és az idei lendületes gazdasági növekedéssel együtt a szlovén építési teljesítmény 2008 óta először haladja meg a 4 milliárd eurót. A reálnövekedés viszont sajnos lassabb lesz, mivel az építési költségindex is az elmúlt évtized leggyorsabb ütemében nőtt (10%-nál többel) 2021-ben és 2022-ben is. A jövőben a növekedés az előrejelzések szerint lassabb lesz, főleg ha a kamatok a vártnál gyorsabban nőnek majd a magas infláció miatt. Ennek ellenére számos nagy mélyépítési beruházás és lakásprojekt is folytatódik, és ez várhatóan megakadályozza majd az építési teljesítmény csökkenését.

Adatok forrása: EECFA Construction Forecast Report, 2022 Summer
Mintatanulmány, rendelés: www.eecfa.com

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, melynek alapítója és kutatóközpontja a Buildecon

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások