rendezvény padlók Építész Tervezői Nap

Paraméterspecifikus járófelületek – sikeres tervezői nap május 5-én


pestimonika | 2011.05.10
Az Építész Tervezői Napok 2011-es sorozatának második állomásán a padlókról kaphattak rengeteg szakmai információt a résztvevők, emellett a Teampannon és a Ferdinánd & Ferdinánd építészirodák munkáival is megismerkedhettek, valamint a grazi Volker Giencke építésziroda életébe is bepillanthattak.
2008-ig viszonylag kevés előírás vonatkozott a padlóburkolatokra, az új OTSZ-szel azonban bejött az európai tűzvédelmi osztályozás, amelyben a padlóburkolatok tűzvédelmi jellemzőinek a többi szerkezetétől eltérő, külön jelölése van – fejtette ki dr. Takács Lajos, a BME Épületszerkezettani Tanszék egyetemi adjunktusa. A jelenleg érvényes szabályozás annyira szigorú, hogy lehetetlenné teszi például a szállodafolyosók szőnyegpadló burkolatát vagy többszintes épületekben a faparketták használatát, ezért az OTSZ módosításának tervezete már enyhébb előírásokat tartalmaz.
A megfelelő dilatációs profilt a fugaszélesség, a fugaszerkezet anyaga, a fogadószerkezet jellege, a vízzárás anyaga és az igénybevételek (gyalogos-, targonca-, személygépkocsi vagy teherautó forgalom; statikus, illetve dinamikus terhelések), az esztétikai és tisztíthatósági, valamint a csúszásgátlási szempontok figyelembevételével kell kiválasztani - hangsúlyozta Szabó-Turák Dávid mérnöktanácsadó, aki a Bau-Haus képviseletében a Deflex dilatációs profilokat mutatta be.
Az esztricheket a kötőanyag alapján öt csoportba sorolhatjuk, ezek a cement-, az anhydrit- és a magnezitesztrichek, valamint az öntött aszfalt és a műgyanta – mondta el Bakos Ferenc, a Murexin alkalmazástechnikai vezetője, aki előadásában a kenhető szigetelésekre, a folyékony- és vastagfóliákra, a csemperagasztókra és a fugázóanyagokra is kitért.
A Semmelweis Egyetem Oktatási és Kutatási Központjának aulájában Örkényi Antal képzőművész tervei szerint készült el a - terrazzo mai megfelelőjének tekinthető - padlóburkolat. A SOTE új épületét (vezető tervezők: Noll Tamás és Madzin Attila) Hidasnémeti Máté építész mutatta be a tervezői napon, az M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda olyan terveivel együtt, mint a budaörsi óvoda vagy a Ward Mária Iskola rekonstrukciója és bővítése.
A talajjal érintkező szerkezetek energetikai számításához a 7/2006 TNM rendelet a padlók vonalmenti hőveszteségét tartalmazó táblázatot ad közre, azonban – ahogy Szikra Csaba, a BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének tudományos munkatársa erre felhívta a figyelmet előadásában – érdemes elkerülni ennek a használatát, mivel nem igazán jól modellezi a valós helyzetet. Jobb eredményt érhetünk el szimulációs technika, például a Kobra program alkalmazásával (http://erg.ucd.ie/down_eurokobra.html).
A gumi padlóburkolatok hézagmentesek, kiválóak az égéstoxikológiai tulajdonságaik, könnyen és gazdaságosan tisztíthatóak, nem igényelnek semmilyen bevonatot sem, akusztikailag kedvezőek, funkcionálisak, de ugyanakkor számtalan szín és design variációt tesznek lehetővé. Szabó András, a Nora Flooring területi vezetője több elkészült példát is bemutatott Ausztriától Olaszországon, Németországon és Nagy-Britannián át az Egyesült Államokig.
A megrendelők gyors, megbízható, tiszta, költséghatékony és időben jól tervezhető megoldásokat szeretnének a burkolás területén. A PVC-, CV-, gumi- és textilburkolatoknál mindez megvalósítható a Sigan ragasztóval, ráadásul a burkolat később könnyen, gyorsan, szennyeződésmaradványok nélkül fel is szedhető – ismertette az Uzin Utz termékét Juhász Zsolt. A cég beton- és fafödémekre gyorsépítési és felújítási rendszert is ajánl.
Az 1984-től kibontakozó úgynevezett grazi építészeti iskola az akadémikus Béccsel szemben kívánta magát pozícionálni, ugyanakkor nem képviselt egy egységes stílust, hanem az építészethez való belső hozzáállás volt az, ami összekötötte az építészeit. Ennek az iskolának egy jeles tagja Volker Giencke, akinek irodájában szerzett tapasztalatairól Ferdinánd Árpád építész számolt be. A Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda közelmúltbeli és jelenlegi projektjeit pedig Ferdinánd Csaba mutatta be.
A födémeknek – a padló rétegeivel együtt – két akusztikai feladata van: a léghang- és a lépéshang-szigetelés. Az előbbit a burkolatlan födém fajlagos tömegének helyes megválasztásával, az utóbbit a padlóburkolattal lehet megoldani. PVC padlóburkolattal 8-17 dB, parafa padlóval 9-21 dB, szőnyegpadlóval 19-28 dB, úsztatott aljzattal – annak fajlagos tömegétől és az úsztató réteg fajlagos dinamikai merevségétől függően 29-35 dB lépéshangnyomásszint csökkenést érhetünk el – mondta el dr. habil Reis Frigyes (BME Épületakusztikai Laboratórium).
Lotz Ágnes a Cera képviseletében a Desso irodai és szállodai padlószőnyegeket mutatta be. Amint elmondta, nagyon fontos, hogy a különböző – tűzött, buklé, velúr, hurkolt, szövött, tűnemezelt, előre vagy utólag festett – szőnyegtípusok közül mindig a helyszínnek, a funkciónak és az igénybevételnek megfelelőt válasszuk. A kopogóhangok ellen egy plusz 10 dB-es akusztikai teljesítményt nyújtó szőnyeghátoldal is rendelkezésre áll. Egy másik különlegesség a Desso Air Master szőnyegpadló, amely a magas-alacsony és vékony-vastag fonalhurkok váltakozása révén megköti a porszemeket, így csökkenti az allergiát kiváltó tényezőket.
A laminált, furnérozott, természetes fa, parafa és linóleum padlók kedvelt megoldások a belsőépítészetben, de a melegburkolatoknak a külső terekben is megvan a létjogosultságuk. Kültéri használatra nagyon alkalmasak a kompozit anyagok (fa-műanyag) és a Thermowood eljárással kezelt faszerkezetek. Az utóbbi módszerrel európai fafajtáknál az egzótákra jellemző tulajdonságokat tudnak elérni előszárítással, majd a fa szerkezetének forró gőzzel, nagy nyomáson történő megváltoztatásával – fejtette ki Mayr Eszter a Jaf-Holz melegburkolatait bemutató előadásában.
Haraszti László, a Villas-Icopal elméleti oktatója és műszaki tanácsadója a padlószigetelések bitumenes lemezekkel történő megoldásait mutatta be, minden lehetséges épületszerkezeti szituációban, vagyis tetőterasz, földszinti padló, üzemi vagy használati víz által érintett közbenső födém és pincepadló esetén. A pincepadlók szigetelésére egy új fejlesztésű bitumenes lemez áll rendelkezésre, amelybe microchipek vannak beépítve, gyökérálló adalékkal készül és radongázálló.
Pataky Rita egyetemi mestertanár (BME Épületszerkezettani Tanszék), aki egyben a tervezői nap levezető elnöke is volt, három esettanulmányon keresztül – egy többszintes ipari épület aljzatszerkezetének hibája, egy másik ipari épületben a gumiburkolat felhólyagosodása, széleinek felválása és egy kereskedelmi épület vibrokerámia burkolatának nem megfelelő minőségű kivitelezése – ismertette a padlószerkezetek jellegzetesen előforduló hibáit. Amint előadásában elmondta, az új technológiák, az új követelmények, a hiányzó szabályozással együtt sok problémát okoznak, amit csak fokozott odafigyeléssel és fegyelmezett munkával lehet kiküszöbölni.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások