hír cikk metszet

Szimbolikus épületek az új Metszetben


Katona Vilmos | 2017.06.23
A kontraszt harmóniája, nyitottság a rejtettségben és történelmi alámerülés. Külföldi, hazai templomok és nemzeti szimbólumok. A Metszet júniusi témája a jelkép-építészet.

A Metszet szakrális építészeti tematikus számnak is tekinthető május-júniusi (2017/3) kiadása felütéssel indul. A felújított paksi Szeniczey-kúriát Karácsony Tamástól, Kern Orsolyától és Boór Andrástól Nagy Gábor tolmácsolásában közöljük. (A néhány éve, tragikusan fiatalon elhunyt Boór Andrástól ezzel az alighanem utolsó posztumusz alkotással búcsúzunk.)

A külföldi és hazai szakrális épületekkel foglalkozó cikkek nemzetközi érdemeket szerzett kutatók írásai. Hosszú idő óta nem jelenik meg hazánkban liturgikus szemléletű (vagyis az épület használhatóságára fókuszáló) kritika kortárs templomokról – ezt a hiányt igyekszik pótolni Esteban Fernández-Cobián (UDC – A Coruñai Egyetem), Vukoszávlyev Zorán (BME), valamint Katona Vilmos (Metszet, SZE) elemzése.

Terítéken a Moneo Brock stúdió merész terve Mexikóban, a 20. század eleji liturgikus megújulás hagyományait folytató drezdai Szentháromság templom (Schulz und Schulz), valamint Daragó László görögkatolikus temploma Dunakeszin, amelynek ’új historizmusa’ Guzsik Tamás előtt is lerója tiszteletét a neves építészettörténész halálának tizenötödik évfordulóján. A Metszet jelen számával a reformáció 500. évfordulójára is emlékezik az AFF Architekten által felújított eislebeni templomról szóló cikkel (Danielisz Dóra). Ebben a templomban keresztelték Luther Mártont.

A hazai szimbolikus helyszínek sorát a szécsényi ferences Betánia (Török Ferenc értékelésével, tervező: Csanády Gábor) és a részben szakrális jelként értelmezett prédikálószéki kilátó gazdagítja, amelyről Csanády Pál személyes élményeit osztja meg az olvasóval (tervező: Koller József). Jelképes nemzeti emlékhelyként ezekhez társul Birkás Gábor és Párkányi Raab Péter MÁV-betonbunker alapokra alkotott Málenkij Robot emlékműve Budapest-Ferencvárosban. Utóbbiról Wesselényi-Garay Andor szofisztikált értekezését olvashatjuk.  

A szimbolikus események között említést kell tenni az olaszországi Bose monostor éves templomépítészeti konferenciájáról, amelyet idén egy nappal a Metszet lapzártája előtt tartottak. Hartmann Gergely mégis teljes körű beszámolót küldött róla, amit a szerkesztők nevében ezúton is köszönünk.


A lap itt előfizethető.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások