Zoran | 2021.05.05

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke 2020-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját. Kiállításunkon e gazdag és izgalmas másfél század emlékeiből válogattunk. A múltunkat meghatározó események, tárgyak és rajzok nem csak tanulságként értelmezhetők, hanem inspirációt is jelentenek a folytatáshoz.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti Tanszékének története 150 éve kezdődött, amikor Steindl Imrét professzorrá nevezték ki a Királyi József Műegyetemen. Két évtizeden belül Hauszmann Alajos és Czigler Győző kinevezésével kialakult az Ókor, Középkor, Újkor Tanszékek struktúrája, amely hosszú ideig a tervezés-oktatásért is felelős volt. A struktúra lényegében a II. világháborúig fennállt, utána az építészettörténet- építészetelmélet és műemlékvédelem oktatása erősödött meg. 1958-tól egy tanszéken belül, 1972-től 1996-ig intézeti formában.

Kiállításunkban történetünk folyamát egy idővonalon mutatjuk be a korszakok építészetének és történetének kontextusában. Ezen az alapvetően szöveges-informatív elemen túl vizuális tartalmakat jelenítünk meg. Működésünk alapját jelentő tudományos munkánkat a 150 év alatt munkatársaink tollából született könyvek borítói mutatják a FUGA nagytermét középen osztó pillérsoron. A bejárat mellett kis kivetítőkön digitálisan jelenik majd meg intimebb távolságból szemlélhetően egy fotóválogatás tanszékünk életéből és munkatársaink terveiből. Tanszékünk Archívumának anyagára alapozva nagy méretű terveket mutatunk be a falakon részben eredeti, archív rajzokkal, részben projektor segítségével, digitálisan. Jelenlegi oktatásunkból ízelítőt adva hallgatóink terveit és makettjeit kis kivetítőkön mutatjuk be a bejárattól távolabbi rövidebb falon, ahova a helyszínen készülnek rajzok egy táblafestékkel alapozott felületen. Tárlókban munkákhoz kapcsolódó tárgyanyagot – régi rajzeszközök, üvegdiák, felmérőműszerek, hallgatói puskák és jegyzetek... – mutatunk be.

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ

Online megnyitó: 2021. május 12. 18h (a FUGA Youtube csatornáján követhető, FB esemény)

Rendezők: Halmos Balázs, Kiss Zsuzsanna, Marótzy Katalin, Zsembery Ákos

Munkatársak: Fehér Krisztina, Gyöngyösi Eszter, Jobbik Eszter, Kovács Máté Gergő, Ohmacht Petra, Shelemenkov Mark, Somogyi Luca, Vukoszávlyev Zorán, Zslebics Judit

A kiállítás megrendezését támogatja a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiuma.

Megtekinthető: 2021. június 6-ig (a látogathatóságról a FUGA Budapesti Építészeti Központ honlapján lehet folyamatosan frissülő információt találni)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások