MRK | 2011.10.03
A 15. Európai Réz az Építészetben Díj győzteseit a szeptember 27-én megtartott átadóünnepség keretében hirdették ki Brüsszelben. A már hagyománnyá vált magas színvonal mellett az eddigi legnagyobb számú részvétellel, 66 pályázóból álló mezőny versenyzett, mind az európai kortárs építészet legjavából.

A hét rövidlistás pályamű közül győztesnek kikiáltott Szent Lőrinc templomot az Avanto Arkkitehdit tervezte, a finnországi Vantaa városa számára. A temetői kápolna figyelembeveszi a gyászolók érzelmi igényeit és lehetővé teszi a temetések gyakorlati megvalósítását. A környező épületeken is előforduló anyagokat vonultatja fel, teteje előpatinázott rézlemezekkel borított, csakúgy, mint a régi templomé. A mennyezetek borítását perforált, eltávolítható rézlemez kazetták adják. A temető felé néző üvegfalakat patinázott rézháló vonja be, és mint szentélyrekesztő fal választja el a belsőt a külső tértől. A zsűri kimagaslóan nagyszerűnek ítélte az atmoszférát meghatározó tér, fény és anyag kollázst. A réz egyedülállóan idézi meg a megnyugtató természetfelettit, a nagyon komoly, de nem kevésbé felemelő halálhoz és elváláshoz kapcsolódó rítusokat.

A Schmit Architects’ teljes valójában modern beavatkozása a luxemburgi művészeti múzeumnak helyet adó Villa Vauban épületénél kivívta a zsűri kiemelt dicséretét. A kritikusokat lenyűgözte, hogy miközben a bővítés szembeötlően mai, érzékeny ellenpontja is a meglévő történelmi épületnek, és a park látványának. A finoman perforált sárgaréz panelekkel ölelt épületrész éjjel feloldódni látszik, az átlátszatlan felület parázsló, lepellel borított élményhomlokzattá válik.

További dicséretben részesült két alkotás. A Fritsch und Schlüter Architekten családi háza a németországi Seeheimben a sátortetős külvárosi villa archetípusa absztrakt formába öntve. Nyilvánvaló szaktudásról tesz bizonyságot az, ahogyan az előoxidált réz panelek elegáns, sima páncélként borítják a külső felületeket. A bírálókat szintén lenyűgözte az anyagok kreatív alkalmazása a Make által tervezett londoni weymouth utcai lakóépületen. A sárgaréz burkolat az erkélyeket keretező áttört elemekkel különösen vonzó, megszűrik a fényt és fodrozódó árnyékot vetnek a lakások belső terében.

Végezetül a Studio Weave alkotásának, Freya tóparti menedékházának a zsűri különdíját ítélték. Az Egyesült Királyság Northamberland régiójában épült, aranyszínű rézötvözettel borított ékszerdoboz egy népmese allegóriája.

Az idei év bíráló bizottságában négy építész foglalt helyet, akik a korábbi években a nevezettek között szerepeltek. Az Einar Jarmund, Patrick Genard, Pia Salin és Keith Williams által alkotott zsűri elnökének posztját az Architectural Review szerzője, Catherine Slessor töltötte be. További információk és képek a rövidlistára került, illetve mind a 66 pályázatról a copperconcept.org Európai díj rovatában tekinthetők meg.

Forrás: http://www.copperconcept.org/hu

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások