exkluzív tervek tervpályázat Hajduszoboszló tájépítészet Veszprémi Építész Műhely környzetrendezés

A hajdúszoboszlói strandfürdő csónakázótó délnyugati területének környezetrendezése

A Veszprémi Építész Műhely Kft. megosztott első díjat nyert pályázati terve


kd | 2019.07.22

A hajdúszoboszlói strandfürdő csónakázótó délnyugati területének környezetrendezésére kiírt ötletpályázaton a Veszprémi Építész Műhely Kft. által készített pályamű megosztott első díjat nyert.

Magyarország legnagyobb termálvizű fürdője Hajdúszoboszlón található, ezért nem meglepő, hogy a város az ország egyik legfontosabb turisztikai célpontja. Az itt, 1925-ben fellelt termálvíz nagymértékben hozzájárult a település gyors fejlődéséhez, mai karakterét is elsősorban a gyógy- és strandfürdő határozza meg.

Az ötletpályázat tervezési területe Hajdúszoboszló legismertebb és legfrekventáltabb területén, a csónakázó tó partján, a strandfürdő szomszédságában található. A terület jelenleg a fürdő területéhez tartozik, a város szabadon bejárható közterületeitől kerítés választja el. Sétálójeggyel ugyan azok is bemehetnek és körbegyalogolhatják a tavat, akik a fürdő szolgáltatásait nem veszik igénybe, mégis úgy tűnik, hogy a város életében jelentős lépést jelent majd, ha a tó ezen partszakaszán szabadon megközelíthetővé válik, a zöldfelületek pedig a városi közösséget és az ide látogatókat egyaránt kiszolgáló rekreációs területet képeznek.

A ma látható természeti környezet komoly értéket képvisel, a ligetes karakter, a területet az úttól és a parkolóktól térileg finoman lehatároló, ugyanakkor az átközlekedést nem gátló faállomány pedig kedvező adottság. Magával ragadó, és sok lehetőséget hordoz magában a partvonal is, a tó vizének és a szárazföldnek a találkozása. A tervezés során ezért igyekeztünk feltárni a meglévő értékeket, és azokhoz illeszteni a fejlesztési javaslatainkat.

Elsődleges szándékunk az volt, hogy a József Attila utca és a tópart között egyértelmű és hangsúlyos gyalogos összeköttetést hozzunk létre. Az alapvetően átlós vonalakra épülő gyalogos útvonal később a meglévő környezeti adottságokhoz történő illeszkedés és az egységes formálás érdekében egy hullámos vonallá alakult. Ez a gyalogosútvonal szervezi a területet és fűzi fel a tervezett új funkcionális elemeket. A terület fejlesztése során finom beavatkozásokat javaslunk, melyek reményeink szerint lehetővé teszik a meglévő természeti értékek megőrzését és érvényesülését. A fentiek szellemében mind a gyalogos útvonalat, mind a további köztéri elemeket úgy helyeztük el, hogy a meglévő faállomány meg tudjon maradni.                                                         

A gyalogos hullámvonal mentén szabadtéri fitnesz eszközöket, a tóparti környezethez illeszkedő, búvóhelyként és mászókaként is funkcionáló játszótéri hajót, víziszínpadot és üléseket, kilátódombot, kávézót, vendéglátó- és rendezvényteraszt alakítottunk ki. A szárazföld és a vízfelület különleges élményt nyújtó határvonalán a víz fölé kifutó stégeket és a vízfelszínhez lelépcsőző, fafelületű dokkot terveztünk. A ligetes részeken, a fák között, pedig különböző, természetközeli építmények: kneppl sétány, mélyedés híddal, átjárható spirál alakú térplasztika, háló megjelenésű mászókák, faanyagú búvóhely járulnának hozzá a változatossághoz és a minőségi időtöltéshez.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások