kiállítás Jeney Lajos Lechner Tudásközpont

A közösségépítő

Jeney életmű-kiállítás a Lechner Tudásközpontban


pestimonika | 2016.05.24
Közösségépítészet címmel nyílt kiállítás a 2014 nyarán elhunyt Jeney Lajos DLA munkáiból május 23-án a Lechner Tudásközpontban. Az Ybl-díjas építész életművét bemutató kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.

A róla szóló visszaemlékezések szerint Jeney Lajos mindig első volt a felszólalók között. A Lechner Tudásközpontban elhelyezett építész hagyatékokra épülő életmű-kiállítások sorában is ő volt az első, az ő munkássága került bemutatásra először a szélesebb nyilvánosságnak.

Május 23-án délután a Jeney család tagjai, építészek és lelkes érdeklődők töltötték meg a Tudásközpont ügyfélterét, hogy részt vegyenek az építész munkásságát bemutató kiállításon. A Közösségépítészet című kiállítást Kis Yvette, a Tudásközpont Építészeti és Dokumentációs Igazgatóságának vezetője nyitotta meg.

A megnyitón barátok, kollégák emlékeztek meg Jeney Lajosról. A személyes hangvételű köszöntők sorát Sáros László DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke kezdte meg, egyedi hangulatú megemlékezéssel. Zábránszkyné Pap Klára, az Országos Főépítészi Kollégium egykori titkára, Trencsényi László az ELTE címzetes egyetemi tanára, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, és Sylvester Ádám DLA építész professzor olyan közös élményeket idéztek fel, anekdotákat osztottak meg a résztvevőkkel, amelyek nem csupán Jeney Lajost, mint elkötelezett építészt mutatták be, hanem mint családtagot, barátot, kollégát. Varga Márton Benedek, Jeney Lajos unokája gitárjátékával színesítette a programot.

A megnyitót követő kötetlen beszélgetés és az érdekes kiállítási installációk marasztalták a vendégeket, amit a legendás Jeney-féle pogácsa, valamint a Jeney családhoz szorosan kötődő Szigliget borának kóstolása kísért.

Kis Yvette megnyitó beszéde:

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Kollégák!

„Szakmai munkásságom sok küzdelemmel, sok vereséggel és sok eredménnyel teljes. Egész életemben szívvel, lélekkel az építészet ügyéért dolgoztam.” Annak az embernek a szavai ezek, akinek életművéből a mai napon kiállítást nyitunk. Ezzel a gondolattal köszöntöm a Jeney család megjelent tagjait, az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság munkatársait, az építész kollégákat és minden kedves jelenlévőt Jeney Lajos DLA, Ybl-díjas építész életművét bemutató, A közösségépítészet című kiállításának megnyitóján.
Közösségépítő elhivatottsága, amelyet egyrészt a családjából, másrészt a református gimnáziumból hozott, egész életén át végig kísérte. Jeney Lajosnak missziói voltak, nem munkái. Minden „ügyét” megingathatatlanul, következetesen és határt nem ismerő szorgalommal végezte.
Már fiatalon is kitűnt a tömegből, első jelentős sikerét a Nyolcról tizenkét tantermesre bővíthető gimnázium pályázata hozta meg 1960-ban. 1965-66-ban pedig megkapta az UNESCO-ösztöndíjat, amelynek keretében Németországba, Hollandiába, Svédországba, Finnországba és Svájcba utazott. Ennek az útnak a tanulságaként fogalmazódott meg Jeneyben az oktatási, nevelési, művelődési, közösségi és sportfunkciókat integráló komplex nevelési és művelődési központ ideája.
A többfunkciós, általános oktatási és nevelési központok hazai megteremtésével, az UNESCO szakmai munkacsoportjában való részvételével, az első magyar komplex iskolaépítési kutatás vezetésével, a hátrányos helyzetű település programmal a magyar falu szellemi központjának, az iskolának a megerősítésén dolgozott, energiát és saját erőforrást sem sajnálva.
Iskolaépítő tevékenységén kívül fő műve a Belvárosi Távbeszélő Központ. 1968-tól a MÉSZ Nevelési és Művelődési Létesítmények Bizottságának vezetője volt. 1990-94 között az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság, majd ezután Az Építés Fejlődéséért Alapítvány szerény támogatásával számos hátrányos helyzetű település teljes közintézmény-fejlesztési tervét készítették el. Szintén jelentős volt főépítészi tevékenysége, 2010-ben a Főépítészi Életműdíjat is elnyerte.
2015 októberében az örökösök Jeney szakmai hagyatékát a Lechner Tudásközpont tervtárának és könyvtárának adományozták. A Lechner Tudásközpont ezzel a kiállítással szeretné a szélesebb nyilvánosságnak is bemutatni az ide került értékes anyagot és egyben meg köszönni azt a családnak.”

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra között.

Jancsó Ágnes – Lechner Tudásközpont

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások