hír kiállítás cikk Alex Chinneck kortárs London performance

A lehulló lepel - intelligens homlokzat á lá Alex Chinnek

"Az orrom térdétől a lábujjam köldökéig"


Ghile Gábor | 2013.10.08
A ködös Albion bizony szolgál meglepetésekkel. Margete-ban, az angol tengerparti kisvárosban egy kortárs alkotó - Alex Chinneck - fogalmazza át a "folyékony építészethez" társult fogalmainkat.

Alkotó: Alex Chinneck
Helyszín: Godwin Road, Cliftonville, Margate, CT9 2HA
Időpont: 2013. október - 2014. október

Bizony-bizony, lecsúszóban van a szigetországi építészet. Legalábbis a kortárs brit tervező installációjában. Az alkotó egy tizenegy éve üresen álló házat szemelt ki legújabb művének. A négyemeletes ház legfelső homlokzatát eltüntetve, egy "lecsúszó" homlokzatot hozott létre, ami az alsó szinten szinte elfolyik.

"Hihetetlen vágyat érzek, hogy elkápráztassam az embereket" mondta Chinneck. "Olyan dolgot szerettem volna létrehozni, amiben van humor, illúzió és színház. Olyan művet, amit minden néző élvez és megért". A Cliftonville területén található házakat a város már megszerezte szociális lakásépítés céljára, de mivel évek óta nem történt semmi, így leromlott az állapotuk. "Alig volt padló, sok épületrész károsodott a tűz és a víz által, romos állapotot előidézve ezáltal" mondta a tervező.

A telepítés jól láttatja ezt a legfelső emeleten. Az új "intelligens" homlokzat az alkotó szerint lerántja a leplet a felületességről, megmutatván a pőre igazságot.

Az egykor gazdag tengerparti város megsínylette a változó nyaralási szokásokat. A magas bűnözés az építészet hanyatlását okozta. A helyi nevezetességgel olyan magas színvonalú projektekre kíván fókuszálni, mint a David Chipperfield által jegyzett Turner Contemporary Gallery, ami eszközként szolgál a generációk kultúrájában.

" Tetszik az ötlet, a meglepetés. Én soha nem hagyok jeleket a munkáimban, nem "címkézek", így ebben az értelemben megmarad a rejtély. Mindezt oly módon elhelyezve, hogy több irányból is értelmezhető legyen, először csak egy lyukat látva, később egyre többet felfedezve. "

A tervező saját maga kezdeményezte a projektet és tizenkét hónapig kilincselt tíz cégnél, hogy segítsenek neki megvalósítani az álmát. Mindössze hat hét alatt sikerült legyártani az előregyártott paneleket.

Alex Chinneck egy szürreális szemüvegen keresztül mutatja meg nekünk a megszokott világunkat. "Az orrom térdétől a lábujjam köldökéig" az eddigi legmerészebb projtje a 28 éves művésznek, aki szereti színpadiasan összecsiszolni a művészetet az építészettel.


GG


Forrás: Deezen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások