díj Média Építészeti Díja

A Média Építészeti Díja 2013: építészekkel telt meg a Katona József Színház


pestimonika | 2013.11.08
Idén újra teltház előtt mutatkoztak be az építészek a budapesti Katona József Színházban a kilencedik alkalommal megrendezett Média Építészeti Díja– nyilvános zsűrizés és díjátadó – rendezvényen 2013. november 7-én. Bemutatjuk a díjazottakat.

Terv kategóriában a zsűri pontszámai alapján pontegyenlőség alakult ki Varga Noémi Tivadari ártér hasznosítása című diplomamunkája és Gyürki-Kiss Pál, Dévényi Márton, Dévényi Sándor őrmezői intermodális csomópontra készült terve között, azonban a 10 fős zsűri végül Varga Noéminek ítélte a Média Építészeti Díját terv kategóriában. Épület kategóriában a Média Építészeti Díját a Molnár Csaba és csapata tervezte fertődi Esterházy kastélyegyüttes rekonstrukciója nyerte.

A Média Építészeti Díja Közönségdíját az index.hu-n lezajlott internetes szavazás eredményeképpen épület kategóriában Reisz Ádám, Fernezelyi Gergely, Basa Péter (1964-2009) építészek munkája, a balatonfüredi Villa nyerte. A Közönségdíjat terv kategóriában az epiteszforum.hu oldalán lezajlott szavazáson Nagy Eszter Anna Széleskert Idősotthon, Ajka döntős terve nyerte.

Az idei alkalommal másodszor az eseményhez kapcsolódóan a Holcim a „Fenntartható Építészetért” címmel különdíjat adományozott, melyet Fegyverneky Sándortól, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány kuratóriumának elnökétől vehetett át Puhl Antal DLA és Dajka Péter az ÉMI Tudásközpont tervezéséért.

"Egy Európai Uniós pályázaton nyert és hazai önrésszel kiegészített pénzügyi keretből megépült földszint + 1 emeletes épületről végre elmondható, hogy „nem lukas a suszter cipője”.Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. új épülete magas színvonalú településképi megjelenésével példát mutat ipari környezetében. Példamutató „közel nulla” energia igényével is, ezzel elébe megy a 2019-től érvényes teljesítménykövetelménynek. Az épület a legkorszerűbb energiatudatos építészeti és épületgépészeti megoldásival, bemutató épületként is működik. Fontos erénye az épületnek, hogy az egyedi, jellegzetes homlokzati megoldásai az épület energiaháztartásában fontos felmelegedés elleni védelmet azaz árnyékolást szolgálnak többféle módon. Az épület jó példa arra, hogy középület esetén az építtető hogyan tud olyan döntéseket hozni, mely építéskor némi költségtöbblettel és igen sok szellemi hozzáadott értékkel távlatosan sokféle hasznot hoz.” – indokolta a döntést Fegyverneky Sándor építészmérnök, a "Fenntartható Építészetért" különdíjat odaítélő zsűri elnöke.

Az epiteszforum.hu a Média Építészeti Díjának nyilvános zsűrizésével és a díjak átadásával ünnepelte 13. születésnapját. A tervek és a házak bemutatása előtt idén rendhagyó módon nem egy, hanem két díszvendéget is köszöntöttünk. Fura véletlen (?), de 2013-ban a finalisták között több ismert építész család - Dévényi, Ferencz, Turányi - ifjabb tagja is szerepel. De a döntősök között van Földes László is, aki Györgyi Dénes és Griegl Kálmán leszármazottja. S idén ketten is kerek születésnapot ünnepelnek a híres építész apák közül: Vadász György betöltötte a nyolcvanat, Benczúr László a hetvenet. 2013. november 7-én este őket köszöntötték fiaik, és velük együtt a sikeres építész apákat és sikeres építész fiaikat is ünnepeltük.

Az est végén fellépett Mogács Dániel humorista, aki ezen az estén szórakoztatta a Katona színpadán a közönséget.
A médiazsűri most is két kategóriában – tervek és megépült házak – pontozhatott az építészeti bemutatók után. A hangsúlyozottan laikus zsűri véleményét három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Kovács Dániel a Szépművészeti Múzeum projektkoordinátora és Zubreczki Dávid az urbanista.blog.hu szerzője egészítette ki.

A zsűri tagjai:
Heti Válasz – Sümegi Noémi
ORGIGO – Kövesdi Péter
M1 – Mohácsi Szilvia
index.hu – Földes András
FUGA Rádió - Rózsa Péter
MTI – Devich Márton
HírTv - Kántor Viola
Népszabadság – Szalai Anna
mno - Őrfi József
Budapest Folyóirat - Török András

Szakmai bírálók:
Kovács Dániel, projektkoordinátor Szépművészeti Múzeum
Zubreczki Dávid, urbanista.blog.hu szerzője
Wesselényi-Garay Andor, főiskolai docens, Nyugat-magyarországi Egyetem

Az est házigazdái Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője és Bardóczi Sándor tájépítész, az epiteszforum.hu rovatvezető szerkesztője voltak.

A rendezvényt az Austrotherm, Autodesk, Graphisoft, Holcim, Nemzeti Kulturális Alap, Canon, Hansgrohe, S-immo, Vitra támogatta.

Médiapartnerek: hg.hu, index.hu, épülettar.hu, MTI, Metszet, Tervlap, Octogon Architecture&Design, Octogon Online, iroda.hu, proidea.hu, M1, Népszabadság, ingatlanhírek.hu, muemlekem.hu, urbanista.blog.hu, trendguide, Régi-Új Magyar Építőművészet, Építész Közlöny

Egyetemi partnerek: Építész Klub BME, Pollack HÖK, SZE Random Klub

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások