sebesp | 2018.03.27
Elkészült a belváros egyik legkülönlegesebb „A” kategóriás irodaházát, az eredetileg transzformátorháznak épült Markó Irodák 9 épületet.

Budapest belvárosában kevés üres telek áll rendelkezésre, így az ingatlanfejlesztők egyre gyakrabban a régebbi épületeket alakítják újjá a új irodák számára. A legújabb ilyen fejlesztés a Markó Irodák 9 irodaház (MI9), amely a tulajdonos Bonemo Kft. és a fejlesztő White Star Real Estate jóvoltából a luxust hozta el a Lipótvárosba.

Az épület jelentős átváltozáson ment át, mivel az 1930-ban átadott ingatlan eredetileg transzformátorházként szolgált*. A műemléki védettséget élvező art deco épületet 2015-ben vásárolta meg az építőiparban tevékenykedő Bonemo Kft., amely fejlesztő szakértőként felkérte a beruházás lebonyolítására a White Star Real Estate vállalatot.

Az átalakítás eredményeként megmaradt a műemléki védettséget élvező homlokzat és néhány belső elem, míg a minden más újonnan épült. Az öt emeletes, két szintes-galériás épület legkarakteresebb eleme a hatalmas üvegfal.

A Markó utca 9. alatti lipótvárosi elektromos alállomás céljára épült 1929-30 között Györgyi Dénes tervei alapján épült (korábban megírtuk, Román Ernő csak aláírt). Az épületet 1995-ben kapott műemlék státuszt. Eredeti funkciójában 1990-ig működött, majd az Általános Értékforgalmi Bank használta. Az ingatlant 2014 novemberében kezdték el a projektet Dombi Miklós és Pintér Tamás építészek tervei alapján.

Forrás: www.mi9.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások