Lekics Gábor | 2015.05.23
A Földközi-tenger nyugati medencéjében fekvő Baleár-szigeteken található egy impozáns nyaraló, melynél a kint és a bent fogalma új értelmet nyer. A funkciók határozott elhatárolásával a lakók egyszerre lehetnek részesei a gyönyörű tájnak, ám ha úgy tartja kedvük, a világ elől elvonulva pihenhetik ki a hétköznapi fáradalmakat.

Az épület megjelenésében a transzparens üvegfelületek és a letisztult fehér épületszerkezetek dominálnak. Üvegkalitkába zárt világ tárul elénk, hiszen a külső térelhatárolást minden homlokzaton padlótól tetőig érő üvegfalak alkotják. A kalitkában rejlő fehér doboz tetején kapott helyet a nappali, illetve az étkező-konyha területe. A közös térben elhelyezkedő nappali pihenőtérből remek kilátás nyílik az öbölben ringatózó hajókra, és a gyönyörű kék tengerre. Nem utolsó sorban erről a szintről érhető el a kültéri medence is, mely a tenger egyfajta meghosszabbítását jelképezve kényezteti a háziakat.

A fehér dobozban az éjjeli pihenést szolgálva négy hálószoba található, saját vizeshelyiségekkel. A tenger felé forduló oldalon egy nagyterű hálóban egy relaxációs fürdőkád képezi fix pontját a térnek, így hangsúlyosan osztja ketté a helyiséget.

Az épületbe szerkezeti trükköket és érdekességeket rejtettek a tervezők. Ilyen például a földszinten gyökerező fákat ölelő födémlemez, mely mintegy tetőkertti cserjévé avanzsálja a növényzetet.

Az elegáns egykarú vasbeton lépcső mellett egy kétkarú rámpa is biztosítja a szintek közötti függőleges irányú közlekedést. Ezáltal akár mozgásukban korlátozott vendégek sem maradnak ki a ház nyújtotta élményekből.

Helyszín: Baleár-szigetek, Spain
Alapterület: 500 m2
Megvalósulás éve: 2008

Építészet: Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners

Fényképek: Jean Luc Laloux, Eugenio Pons
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások