épületek tervek belsőépítészet

Egy 18. századi olasz színházat Autodesk technológia segítségével újítanak fel

A milánói Teatro Lirico


Haja Andrea | 2014.08.25
A milánói Teatro Lirico színházban több sikertelen kísérlet után megkezdődtek a renoválási és modernizálási munkálatok, amelyek során megtartják az eredeti, Giuseppe Piermarini által tervezett homlokzatot és a belső tér patkó alakú kialakítását.

A milánói Teatro Lirico színházat 1779. augusztus 21-én Teatro alla Canobbiana néven avatták fel egy Salieri által szerzett opera buffával (vígopera) és balettelőadással. Az 1890-es években új tulajdonosok vették át a színházat, amelyet átkereszteltek a Teatro Lirico Internazionale névre, de továbbra is opera-, balett- és színielőadásokat tartottak benne egészen a 20. századig. 1926-ban Milánó városa visszavette a színház vezetését, amely 1944-ben Mussolini utolsó nyilvános beszédének és rádiós adásának helyszínéül szolgált. 1938-ban az épület súlyosan megrongálódott egy tűzvészben, de a második világháború után helyreállították, és folytatódtak az előadások. Több évtizedes használat után 1998-ban végül bezárták, miután a pénzügyi nehézségekkel küszködő város már nem engedhette meg magának a színház további működtetését.

Mielőtt ajánlatokat kértek volna a felújítás kivitelezésére, Milánó városa szeretett volna pontos képet kapni a színház tényleges állapotáról. A színház közepén elhelyezett lézerszkenner segítségével egy műszaki csapatnak sikerült mindössze négy nap alatt rögzítenie a színház geometriájának összes részletét, beleértve a legsötétebb és a rejtett területeket is, például a lépcső alatti próbafülkéket és egyéb helyiségeket.

A műszaki csapat 550 pontfelhőt hozott létre, amelyek több mint 10 milliárd pontból állnak. Hagyományos szkennelési módszerekkel csak 1500 pontot tudtak volna érzékelni, valamint a tervezők is további kihívások elé néztek volna a színház más korból származó, összetett szerkezete miatt.

A pontfelhőadatok felhasználásával minden korábbinál részletesebb 3D digitális modellt hoztak létre a színházról az Autodesk Building Design Suite termékeivel, az Autodesk Revit és az Autodesk Recap élvonalbeli szoftverekkel, amelyek lézerszkenneléssel készült adatok, fényképek és egyéb típusú valóságrögzítések egyesítésével képesek 3D modelleket létrehozni. Így a tervezési projektek üres képernyő helyett pontos méretekkel és fényképminőségű környezettel indulhatnak.

„Az Autodesk ReCap szoftver egyszerűsítette a dokumentáció folyamatát, mivel a lézerszkennelés révén képes digitális 3D környezeti adatokat létrehozni a fizikai objektumokról és környezetekről. A Teatro Lirico szkennelési adatai a valóságrögzítés technikájának egy újfajta alkalmazását mutatják, amelynek során a rögzített adatokat a felújítási projekt kivitelezéséhez használják majd fel. A modell a Comune di Milano tulajdonában marad majd a jövőbeni karbantartások és bővítések során történő további felhasználásra” – mondta Tatjana Dzambazova, az Autodesk valóságrögzítési megoldásokért felelős részlegének termékmenedzsere.

„Nem egyszerűen a lehető legpontosabb módon értékelhettük a színház állapotát a felújítási munkálatok egyszerűsítése érdekében, de az elvégzett szkennelési munka azt is lehetővé teszi, hogy a Comune di Milano jobban felmérhesse a költségeket, és könnyebben kezelhesse a pályázati felhívást a projekt kiadásakor.”

A színház 3D modellje alapján a műszaki csapat elvégezte a tervezési, szimulációs és látványtervezési feladatokat, majd kialakította a projekt végleges tartalmát, amelyet a pályázatot végül elnyerő kivitelezőnek adnak át.

A munka során nagy segítséget nyújtott a BIM szoftvereket tartalmazó Autodesk Building Design Suite programcsomag: a csomag részeként elérhető Autodesk Revit szoftvert használták arra, hogy modellt építsenek a ReCap megoldásból és a pontfelhőkből származó adatokból.

Amikor a színház újra megnyitja kapuit, már a Teatro Lirico Giorgio Gaber nevet fogja viselni a milánói énekes, dalszerző, színész és drámaíró tiszteletére, aki gyakran lépett fel a Teatro Lirico színpadán az 1960-as évek elejétől egészen a színház 1998-as bezárásáig. A felújított színház a Fondazione Giorgio Gaber alapítvány archívumának is otthont ad majd.

Forrás: autodeskforum.hu
Képek: Milánó város önkormányzatának tulajdona

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások