Födelmesi Tamás | 2015.01.15
Mind szerkezetileg, mind pedig építészetileg kifinomult családi ház, két család számára. Az épület középen ketté van osztva egyetlen fallal, és így szolgál ki két családot.

A koncepció: Ház egyetlen fallal!

Az építész szigorúan kitartott az egész tervezési folyamat során az alapkoncepció mellett. Egyetlen 40 cm vastag betonfal választja el egymástól a két lakást, és támasztja alá a két oldalra konzolosan kinyúló emeleteket.

Az építmény háromszintes és mindhárom szinten másol helyezkedik el a fal, amely elválasztja a két lakást. A lakások minden egyes szintje egy légtérű,  ahol csak a vizes helyiséget határolja ajtó.
Rengeteg alaprajzi változat és makettezés előzte meg a kialakult struktúrát, és komoly figyelmet kellett fordítani a szerkezetre is.

A fal "cikk-cakk"-sága részt vesz a szerkezet stabilitásában, illetve az épület formálásában, alaprajzi kialakításában is komoly szerepet tölt be.
A lépcsők elhelyezése is rendkívül jó, a földszintről végig lehet nézni mindhárom emeleten, és az oldalról beszűrődő fények is azt erősítik a látogatóban, hogy az épületet végig kell járni, és fel kell fedezni.

Kívülről egy nagyon egyszerű, teljes üveg homlokzattal rendelkező épület simul a tájba. A telek rendkívül szűk és egy domboldalon helyezkedik el, de úgy gondolom, hogy az adottságokhoz mérten, az építész egy rendkívül erős koncepciójú, és jól megformált épületet helyezett el a területre.

Építész: Christian Kerez
Elhlyezkedés: Zürich, Svájc
Építés ideje: 2004-2007

Videó:Forrás + Képek: www.thetreemag.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások