Lekics Gábor | 2015.06.29
Svájcban egyedi módon oldották meg a hat szintes épület bővítését. A haránt-főfalas vasbeton mellvédekkel vízszintesen osztott homlokzatú házra szürke kétszintes, faszerkezetű épületrész került.

A projektet Genf egy magasházakkal övezet kerületében kivitelezték. A tetőre elhelyezett bővítményt az épület három lépcsőháza szolgálja ki. A kivitelezés érdekessége, hogy a sűrűn beépített városi környezetben úgy kellett levezetni az építkezést, hogy az épület lakásainak komfort- és használhatósági értéke eközben a lehető legkevésbé károsodjon.

A bővítés elhelyezéséből fakadóan remek kilátás nyílik a városra és a genfi tóra. Általános szabály volt a tervezés során a hálószobák udvari, és a nappalik utcafronti tájolása. A három szekcióban a lakások elhelyezését a három lépcsőházhoz igazították. Egy-egy szekciókban szintenként 1-5, összesen pedig 14 lakás található.

A szekciók közti betonblokk faltól eltekintve az ráépítés teljes egészében fából készült. Az előregyártott homlokzati panelek külső oldalukon laza fedésben illesztett deszkaborítást kaptak.

A beltéri helyiségek padlóburkolata jellemzően parketta, a mennyezet és a falak simított vakolatot kaptak. A hőszigetelt szerkezeteknek köszönhetően minimálisra mérsékelték a hőveszteséget a fűtési időszakban. A lakások többsége rendelkezik utcai és udvari homlokzattal is, így hagyományos átszellőztetéssel a lakások hűtése is gazdaságosan megoldható.

A loggiák a teraszok keretes kialakítása miatt kellően védettek a belátástól. Az épületrész homlokzatának jellegzetes karaktert ad a teraszok és loggiák szabálytalan sorozata.

A megvalósult példa jól mutatja, hogy ízléses épületbővítést a város és az ég közé ékelődő lakóhelyekkel egyszerű eszközökkel is létre lehet hozni.

Helyszín: Rue Daubin 25, Genf
Megvalósulás éve: 2012

Építészet: group8

Forrás: ArchDaily
Fényképek: Régis Gola

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások