Katona Vilmos | 2015.03.24
A Mekong-delta lakóinak átlagos havi bevétele nem éri el a 100 amerikai dollárt, ezért többnyire olcsó, ideiglenes lakásokban élnek. A sors iróniája, hogy a rossz minőségű szerkezetek fenntartása sokba kerül. Az alacsonyabb költségvetésű, de hosszabb élettartamú házak meghonosítása szociális összefogást sürget.

Az építésztől

A kialakult helyzet orvoslására indult ún. „S-ház” program keretében 30 négyzetméteres, lakóegységenként 4000 amerikai dollárból épülő lakások valósulnak meg. A könnyűszerkezetes házak stabilak és időtállóak, mégis megfizethetőek.

A projekt első üteme 2012-ben kezdődött egy fémkeretes prototípussal. 2013-tól, a nagyobb állékonyság és a trópusi körülményekhez jobban alkalmazkodó, kiegyensúlyozottabb hőháztartás elérése érdekében új, előregyártott vasbetonvázas modell fejlesztésébe fogtak, amelyből Long An tartományban azóta kettő is megvalósult.

A második prototípus modulban gyártott szerkezetekből építkezik, míg a kivitelezés DIY (Do It Yourself – Készítsd Magad) alapon történik. Az előregyártás előnyös a minőség- és költséghatékonyság szempontjából, és a jövőben elősegítheti a tömeggyártást. Az előregyártott vasbetonváz és alapozás a kívánt statikai merevségért és szerkezeti pontosságért felel. A könnyű szerkezet tutajon is szállítható, és nem igényel komolyabb alapozást. A könnyű szállíthatóság fontos szempont a Mekong-deltában, ahol manapság is a vízi közlekedés a meghatározó. A könnyűszerkezetes, csapokkal rögzített elemekből mindenki szívesen épít. E technika arra ösztönzi a lakókat, hogy aktívan részt vegyenek az építkezésben. A helyben előállított befejező termékek pótlása és cseréje egyszerű. A lakók a szomszédokkal könnyűszerrel elvégzik a szükséges munkákat, ha a lakóházat bővíteni vagy átépíteni kell.

Az alkalmazott „passzív tervezési stratégia” ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben. Kétrétegű fedél gyanánt mangrovepálma táblákra szerelt cementhullámpalát alkalmaztak, ami megfelelő hőérzetet biztosít és kiváló védelmet biztosít a heves esőzésben. A fényáteresztő polikarbontáblák használata mellett nem szükséges mesterséges világítás nap közben, a tetőrések a természetes kiszellőzést segítik. A mangrovepálma szinte ingyen hozzáférhető a Mekong-deltában, ezért a helyiek körében igen népszerű, és környezetébe harmonikusan illeszkedő építőanyagnak számít.

Építészet: Vo Trong Nghia Architects
Felelős tervező: Vo Trong Nghia, Masaaki Iwamoto, Kosuke Nishijima
Kivitelező: Wind and Water House JSC

Forrás: Vo Trong Nghia Architects archívum, Archdaily
Fordította: Katona Vilmos
Fotók: Hiroyuki Oki

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások