Födelmesi Tamás | 2014.01.24
Az épület egy dimbes-dombos, buja zöld vidéken helyezkedik. A tisztásra épület ház az erdő felől közelíthető meg, az épület fa keretezésben corten acél burkolatot kapott.

Belépve az épületbe a nappaliban találjuk magunkat. Konyha, étkező, nappali, dolgozó: így követik egymást a funkciók, egy egyenesre fűzve. A hálószoba is a földszinten található, jól elkülönülve a nappali funkcióktól.

A terasz nagyon jól köti össze az összes funkciót, mivel bárhonnan megközelíthető. Nyáron, ha nyitva vannak a teraszajtók, akkor a központi fürdő-kamra együttes, és az egész belső mag körbejárható.

Egy szinttel lejjebb kapott helyet a vendégapartman, ami teljesen különbejáratú és kiadható. Ha éppen nincs rá szükség, lezárható és kikapcsolható a fűtési körből. A két szint termikusan elválasztott, így ha csak a felső szint van használva, a pince nem vonja el a meleget.
Két szoba-fürdőszoba és egy nappali-konyha együttes található itt. A kilátás szintén fontos eleme volt mind a felső mind az alsó szint tervezésekor.

Az épület geotermikus energiát használ, a hűtésre és fűtésre, ezzel jelentősen csökkentve a költségeket. Az esővíz 80%-át gyűjti be az épület, és használja a növényzet, a zöldtető locsolására és a vécék öblítésére. A zöldtető nyáron nagyon jó klímát biztosít az épületbelső számára. A nagykinyúlású terasz nyáron tökéletesen árnyékolja a nappalit, télen viszont az alacsony szögben eső napsugárzást beengedi, ezzel felmelegítve a belső teret.

A bejárat felőli homlokzatra cortenacél került, majd fa homlokzatburkolat veszi körbe, és fordul át az épületen. A bejárat felől a tető alatt végigfutó szalagablak kellő megvilágítást ad a közlekedő számára A világítás takarékos LED-es világítással oldották meg.

Tervező iroda: SPG Architects
Elhelyezkedés: Asheville USA
Tervezés éve: 2009

Forrás + képek : http://www.archdaily.com/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár






Építési megoldások