épületek cikk blog ipari épület leadótorony műemlék Szigetszentmiklós TDM

Magyarország legmagasabb építménye

egy "elfeledett" műemlék Szigetszentmiklóson


Ghile Gábor | 2012.03.23
A 314 méter magas lakihegyi adótorony 1933-as átadása óta Magyarország legmagasabb építménye.

Tervező: Tantó Pál
Kivitelezés: 1933

Sok-sok cikk jelent már meg a "szivarról", a száraz technikai adatok mellett a torony környezetéről írnék pár szót - de remélem a képek beszélnek helyettem...

A szülőfalum határában áll az adótorony. Az 1933-ban épült adó 280 tonnás súlyát gyermekként persze nem foghattam fel - de a mérnöki szerkezet karcsúsága és a magasság már akkor is lenyűgözött. Öcsém szobájának ablakából sokszor néztem a "tornyos naplementét", a főváros pislákoló fényeit - persze az igazi az volt, amikor az "égig érő" kukoricásban bújócskázhattunk. A határ szomszédságának rengeteg mindent köszönhettem: egy "pösti" gyerek el sem tudja képzelni, milyen jó focizni egy aszfalt nélküli utcában. Vagy felnőttként sétálni, futni, / vagy épp az unokaöcsémmel motorozni;)/ e csodás tájban.

Egy anekdotának is beillő tény a történelemből: Trianon után nem lehetett 280 méternél magasabb tornyot építeni Európában (akkoriban 300 méter volt az Eiffel-torony). Hogy-hogy-nem elsőre 284 méteres tornyot építettünk, majd egy harminc méteres toldattal leköröztük a franciákat - megalkotva a világ legmagasabb fémszerkezetű építményét.

Emlékszem, egy hideg téli napon Dr. Ivits Iván Tanár Úr hívta fel a figyelmünket, hogy milyen érdekes az olimpiai csarnokok épületeit "statikus" szemmel nézni. Nos, ez a torony talán a legjobb szemléltető eszköz a statikához. A mindössze kilenc centiméteres vastagságú talpcsuklón támaszkodó szerkezetet nyolc 220 méter hosszúságú acélsodrony feszíti az egyenként 88 tonnás betontömbökhöz. A torony sokáig használaton kívül volt, rendeztek már itt bázisugró világbajnokságot is, jelenleg szinkronizáló adójeleket sugároz Közép-Kelet-Európába.

Természetes volt, hogy az egyetemen a leadótoronyról írtam dolgozatot szerkezettervezés tantárgyból. Ott írtam le először egy régi álmomat: a szivar szerkezete kapjon díszkivilágítást, hirdetvén országunk büszkeségét - lásd a párizsi Eiffel tornyot.

Az adótorony már megközelíthető egy Duna menti biciklis úton(a Kopaszi-gáttól 13 km), és az új gerincúton is...

/Jövő héten: lesifotók "Rambo" Syl' Stallone és John Wayne acapulcói házairól./


GG


A fotók a szerző képei.www.ghx.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások