Lekics Gábor | 2015.11.09
A SABO Project egy fiatal divattervező párizsi lakásának újragondolását vállalta magára. A hasznos alapterület maximalizálása mellett ötletes megoldásokat is alkalmaztak a legjobb helykihasználás érdekében.

A lakás egyes szerkezeteinek elbontása mellett új multifunkcionális bútorokat kapott. Ilyen például a lépcső alatt megbúvó tárolós, szekrényes polcrendszer, amelyről a folyosó felett kialakított hálóteret érhetjük el. A tetőtéri lakás alapvetően sok holttérrel rendelkezett, azonban a tervezők ügyes szervezéssel minden helyiségnek megtalálták a tökéletes helyét. A falak és a bútorok felületei fehér felületképzést kaptak, így az ablakokon beáramló természetes fény a felületekről visszaverődve a lakás minden pontját elárasztja. A fehér mellett a természetes fa dominál. Amellett, hogy a tetőszerkezet bizonyos elemeit is megmutatják a lakásban, a padlóburkolatokban és a bútorok betétjeként is megjelenik a fafelület.

A konyhában gyönyörű szivárványszínekben pompázik a padló. Varázslatosan dobja fel a két hosszú falra szerkesztett konyhaszekrény hideg fehér felületeit. A 25 természetes gumicsíkból álló padló 14 különféle színben pompázik. A konyhaszekrény ritmusát a beépített acél szagelszívó töri meg. A konyhában emellett egy függőleges konyhakert is helyet kapott a konyhaszekrény oldalán.

Az egyedi kiosztású lépcső fokai elsőre kihívás elé állítják a használót, azonban a környező Montmartre kerület dombos vidékének hangulatát hozza be a lakásba. A lépcsőkkel tarkított kerületben gyakran kell megmászni egy-egy komolyabb lépcsőkart.

Helyszín: Montmartre, 75018 Párizs, Franciaország
Alapterület: 72 m2
Megvalósulás éve: 2015

Építészet: SABO Project
Építész munkatárs: Alex Delaunay

Forrás: ArchDaily
Képek: SABO project

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások