Födelmesi Tamás | 2018.02.24
Egy kortárs anyaghasználattal rendelkező koncepcionálisan erős passzívház a Fekete-erdőből, amelyben megfelelő arányban párosulnak a hideg és meleg színek is.

Ez a passzívházzá nyilvánított családi ház a Duna forrásától nem messze, a Fekete-erdő közepén található Németországban. Az épület tömegformálásában nem csak a passzívháztervezési szempontok voltak mérvadóak. A tervező érzékenyen figyelt a környezetre, ezáltal az épület tervezésénél figyelembe vette a terepviszonyokat, és a kilátást a völgyre. Az épület északi oldala meglehetősen zárt, míg a déli oldal teljesen üvegezett, így kellő mennyiségű szoláris energiát nyer az épület. Minden belső tér a völgy irányába orientálódik,mivel egy gyönyörű völgy terül el az épület előtt. Ez az meglehetősen erős irányultság pedig biztosítja a kellő intimitást. Az épületet a tervező egy nagyon erős szalagos koncepcióra alapozta. Mind külső, mind belső megjelenésébe high-tech megformálássalú.

Gépészeti rendszerét tekintve az épület rendelkezik minden szükséges eszközzel, amelyet egy passzív ház megkíván: Hőszivattyú, szellőztetőrendszer, napkollektor, puffertartály.

Építészek: Murat Korkmazyürek m3-architekten
Helyszín: Haiterbach, Németország
Építés éve: 2010

Forrás: Homeadore.com; Architizer.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások