Födelmesi Tamás | 2013.10.24
Letisztult visszafogott formát használó pluszenergiás épület, mind építészetileg, mind működésében különleges környezetet teremt a külső és belső tér közt.


Az épület Németországban, Kasel nagyközségben helyezkedik el, a Ruwer völgyben. Jelenleg irodaként üzemel az épület, de ha szükséges, könnyen lakássá alakítható. Az épület jellegzetessége, hogy az egész szerkezete, válaszfalai tömör fából készültek, majd belül ezeket burkolták.

A tetőn, a falakon, a padlón, mind 40 cm vastag hőszigetelést alkalmaztak, továbbá az épület hővisszanyerős szellőzetéssel rendelkezik és földkollektorral. A belső térben nem csak a fa és a pala anyaghasználata dominál, hanem a nagy nyitott terek és alaprajz.

Ezen túlmenően a nagy üvegfelületek révén, a belső és a külső terek, szervesen csatlakoznak egymáshoz. Az üvegezés 3 rétegű, nagyméretű, keret nélküli üvegezés.

Külső burkolatként az építész tölgyfát alkalmazott a teljes homlokzaton, a tetőn pedig az északi oldalon palát rejtett eresszel, a déli oldalon pedig teljes felületen napelemeket, amely hozzájárul a pluszenergiás ház szint eléréséhez. Pedig valójában az épület passzívháznak indult a tervezőasztalon.Építész iroda: Architekten Stein Hemmes Wirtz

Elhelyzkedés: Kasel, Németország

Szerkezettervezők: Büro Ralf Bertges

Gépész tervezők: Anlagenbau Brisch, Büro Invertec

Tervezés éve: 2009Forrás >>

Képek: www.stein-hemmes-wirtz.de

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások