Födelmesi Tamás | 2014.05.09
Németországban egy érdekes pavilon épült: a falait nem egy masszív tömeg alkotja, hanem egyszerű acélhálóra futtatott borostyán.


A pavilon a Nemzetközi Kert kiállításra épült fel, és alkotta annak fogadóépületét. A teljes mértékben előregyártott, méretre szabott elemeket a helyszínre szállították, ahol két hét alatt teljesen készre szerelték az építményt.

Az épület méretei a képen is láthatóan elég nagyok, 20 x 6,5 x 10 méteres az épület. Maga az ajtó 4 méter magas – ezzel is hangsúlyozva azt, hogy ez egy fogadóépület valaminek a bejárata. A masszív acélkeret hangsúlyt ad az épületnek, illetve minden egyes U szelvény meg van töltve földdel, és abból nőnek ki a sövények.

Feltűnő, hogy semmilyen átlós merevítést nem alkalmaztak az épületen. Ez annak köszönhető, hogy minden keletkező vízszintes erőt a sarokcsatlakozások vesznek fel.

A sarkok nagyon finom módon egy acélpengével vannak megjelölve, így a sövény szinte zavartalanul fordul át.

A belső tér egy nagyon kellemes kiállítótérre hasonlít. A mennyezeten keresztül szűrt fényt kapunk, illetve a falakon át  nagyon érdekes és speciális folyamatosan változó árnyjátékot, amely érdekes karaktert kölcsönöz az épületnek.


Tervező: Atelier Kempe Thill

Helyszín: Rostock

Tervezés éve: 2003


Forrás + képek:
http://www.e-architect.co.uk/germany/hedge-building-rostock

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások