hír cikk építész; Pritzker-díj; Ito Tojo; japán építész;

Újra japán építész kapta az építészek Nobel-díját


donkanyar | 2013.03.18
Ito Tojo (Toyo Ito) japán építész kapta idén a Pritzker-díjat. A zsűri a valóság és a virtuális világ között egyensúlyozó épületeinek szépségét méltatta indoklásában.

Az építészek Nobel-díjaként emlegetett elismerést hatodszor kapta japán építész. Korábban Frank Gehry, I.M. Pei, Ando Tadao, Renzo Piano és Vang Szu is megkapta a díjat: százezer dollárt és egy bronz medált. (És persze a most Budapesten járt Glenn Murcutt. - a szerk.)

A néhai Jay A. Pritzker és felesége alapította a díjat 1979-ben a kortárs építészek elismerésére.

A 71 éves Ito pályafutása kezdetén olyan kisebb, fantáziadús terveken dolgozott, mint az 1976-ban készült White U, megözvegyült lánytestvérének U-alakú háza. A ház két hosszú folyosójának egyike testvére hálószobájához, a másik a lányának hálószobájához vezet. Az élethez való visszatérést, a földhöz való közelséget szimbolizáló funkcionális épület tervezésekor fontos szerepet kapott a természetes fény kihasználása a belső terek megvilágításához.

1995-ben tervezte a Szendai Mediatheque könyvtárat: a hétemeletes, teljesen akadálymentes épület kocka alakú struktúrájának szintjei függőlegesen futó, fatörzsszerűen nyújtózó acélcső nyalábokra vannak felfüggesztve. Az épület 2001-ben készült el. A Pritzker-díjat odaítélő zsűri kiemelte, hogy a kiállítótérként is funkcionáló könyvtár légies koncepcióját nem szorították keretbe a modern építészet határai.

Ito korábban azt mondta: munkáiban minimalizmusra törekedve igyekszik eltörölni a konvencionális jelentéseket. A japán építész nevéhez a szigetországban és külföldön több ház, könyvtár, színház, irodaépület és egyéb épület megtervezése fűződik, amelyek a világ sok építészére hatással voltak, és tetszést arattak a kritikusok, valamint a közönség körében is. Terveit az Egyesült Államok, Anglia, Dánia, Olaszország, Chile és Japán több múzeumában kiállították.

A Pritzker-díjat a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeumban megrendezett ceremónián adják át Ito Tojónak május 29-én.

Tavaly - a díj történetében először - kínai építész, az ötven éves Vang Szu kapta a szakma legrangosabb elismerését.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások