Katona Vilmos | 2015.04.24
Nemzetközi és magyar sztárépítészek beszélnek a Városligetbe tervezett múzeumi negyedben helyet kapó Új Nemzet Galéria-Ludwig Múzeum építészeti terveiről. A pályázat 2015. áprilisi eredménye mérföldkő a magyar építészet történetében.

A Liget sorsa – egy új európai közösségi tér, egy közpark és egy múzeumi negyed egybeolvadásával – világszerte megmozgatta az építészszakma színe-javát: „Mi ezzel az épülettel szeretnénk visszaadni a budapestieknek a Ligetet.” – nyilatkozta Sigrun Aunan, az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervpályázatának egyik elsődíjasa, a norvég Snøhetta építészeti iroda építésze a tervekről szóló beszélgetésen.

A Liget Budapest közleménye

Világhírű nemzetközi és hazai sztárépítészekkel beszélgettek a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervezett épületéről, amelynek nemzetközi meghívásos építészeti tervpályázatán két pályaművet is első helyre sorolt a bíráló bizottság. A japán SANAA, illetve a norvég Snøhetta irodák tervét egyaránt kiemelkedő értékűnek ítélte a magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri.  A két pályamű közül a tervezőkkel folytatott egyeztetések során, szakmai és pénzügyi szempontok alapján választják majd ki a felépítendő múzeum végleges tervét. A zsűri két második helyezettet is díjazott: a spanyol Nieto Sobejano Arquitectos, valamint Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös terveit. „Már önmagában a meghívásos pályázat mezőnye történelmi mérföldkő volt a magyar építészet történetében. Hiszen soha ilyen súlyú és jelentőségű építészmezőny nem állt össze egy magyar épület megtervezésének a lehetőségéért való versenyben.”– jelenti ki Baán László, a szakmai bírálóbizottság elnöke.

Az egyik első díjas norvégSnøhetta számos nemzetközi díj nyertese. Nevéhez fűződik a New York-i World Trade Center helyére tervezett September 11 Memorial Museum és a Norvég Nemzeti Opera épülete. „Ők valami olyasmit hoztak be a kortárs építészetbe, amiben az északi gondolkodás letisztultsága tükröződik. Nagyon világos, méltán tiszta vonalak, és egyfajta időtlenség van terveinkben. Ennek legjobbja benne van az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum terveiben.” – nyilatkozza Baán László a tervekről. Sigrun Aunan, a Snøhetta építészének üzenete a budapestieknek: „Mi ezzel az épülettel szeretnénk visszaadni a budapestieknek a Ligetet. A tetőt is használhatják majd, és a főbejárat szintje is nyilvános. Elég odabent eldönteni, merre akarunk menni: a múzeumokba, a kávézóba vagy a könyvesboltba.” Szerinte a lényeg a műalkotások megtekintése. Nem jók azok a múzeumok, ahol a figyelmünket elvonja valami.

A tervpályázat következő elsődíjasa, a SANAA tokiói székhelyű, világhírű, Pritzker-díjas építésziroda. Épületeinek világa a hagyományos japán építészetet modern, kreatív formatervezéssel ötvözi, stílusának fő jellemzői az egyszerűség, a súlytalanság, a rugalmasság és tágas, nyílt terek.  Legkiemelkedőbb munkái a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum és a Louvre-Lens épületei. Terveik az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére új koncepciót tükröznek. A különös, dekonstruktív tér játékos, hívogató és nyitott.

A második helyezett nemzetközi hírű Nieto Sobejano Arquitectos stúdió nevéhez jelentős spanyolországi múzeumépületek és nemzetközi munkák fűződnek, mint például a córdobai kortárs művészeti központ. A második díjazást elért, Kossuth-, Ybl- és Prima Primissima díjas Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös képviseletében nyilatkozó Vannay Miklós építész a következőkben fogalmazza meg a terv koncepcióját: „A kortárs múzeum nemzeti gyűjtemény. A múzeumnak pedig nagyon fontos mondanivalója, hogy minden művész mesét mesél, és abban a mesében részt kell vennie a műalkotás szemlélőjének: koherens és egy irányba mutató történetmesélésről tud szólni egy ilyen ház.”

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épület tervei mellett elhangzott egy-két vélemény a Városligetbe tervezett múzeumi negyed alapvetéséről is. „Ezek a múzeumok idevonzzák a turistákat. Nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is” – jegyezte meg Marcus Schwarz, a norvég Snøhettától. A sztárépítész azt is elmondta, hogy az egyik projekt, amit a pályázat leadása előtt vizsgáltak, a bécsi múzeumi negyed volt, amely teljesen különböző, mégis egymáshoz közel eső múzeumoknak ad otthont. Ezek kiválóan működnek együtt, hasznot húzva egymás közelségéből. A látogatók olyan múzeumba is bemennek, ahová eredetileg nem tervezték. Ebből minden múzeum profitál.

Rodrigo Louro Flor, a holland Mecano építészeti iroda egyik meghívott pályázója is támogatóan beszélt a múzeumok Ligetbe illesztett terveiről: „Ez megváltoztathatja az életet Budapest központjában. Nem tudjuk még, hány múzeum kap itt helyet, de a múzeumok és parkok közti kapcsolat Hollandiában is létező dolog. Rotterdamban ott van az ún. Múzeum Park, és Amsterdamban is létezik park a múzeumok mellett. Ezen a két helyen nemcsak turisták használják a múzeumokat és közterületeket, hanem nagy számban a helyiek is.”A nyertes és díjazott tervek, illetve a benyújtott és érvényes pályaművek a www.ligetbudapest.org oldalon tekinthetőek meg.

A Liget Budapest Projekt keretén belül, Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének köszönhetően összesen öt új múzeum épül majd a Városligetben. Múlt év decemberében hirdettek eredményt az Ötvenhatosok terének lebetonozott felületein megvalósuló Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a Fotó Múzeum Budapest, valamint a volt Hungexpo épületek helyén felépülő Magyar Zene Háza épületeire kiírt nemzetközi nyílt építészeti tervpályázaton.

Érvényes pályázatot a következő 9 építészeti iroda nyújtott be az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervpályázatára:

  • Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara
  • David Chipperfield Architects
  • Mecanoo
  • Nieto Sobejano Arquitectos
  • Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA)
  • Snøhetta

valamint

  • Gerkan, Marg und Partner International (gmp), Leonhardt, Andrae und Partner Beratende Ingenieure, ZWP Ingenieur, bogner.cc
  • Henning Larsen Architects, Arup Engineering, Gallagher and Associates, Transsolar Energietechnik, MAN MADE LAND Bohne Lundqvist Mellier
  • Davis Brody Bond Architects and Planners, Földes Architects, Buro Happold Engineering, Ken Smith Landscape Architect

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum pályázati bíráló bizottság tagjai: Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója; Roueida Ayache építész; Paula Cadima, az AA London School of Architecture  tanszékvezető-helyettese, építész; Edwin Heathcote, a Financial Times építészeti kritikusa, építész; Eva Jiricna, építész; Juhani Katainen, a Tampere University of Technology építész karának volt dékánja, építész;Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, építész; Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, belsőépítész; Finta Sándor, Budapest főépítésze; Füleky Zsolt, építészetért felelős helyettes államtitkár, építész; valamint Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, építész.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások