pestimonika | 2014.09.22
Zsúfolásig telt a Bara Hotel konferenciaterme az őszi-téli szezon első Építész Tervezői Napján, amely a vízszigeteléseket állította középpontba a mélyépítési szigetelésektől a tetőteraszokig.
A mélyépítési szigetelések meghibásodásai sokszor nagyon komoly gondot okoznak, a helyiségek akár használhatatlanná is válhatnak. A másik nagy probléma, hogy nehéz lokalizálni a beázás helyét – hívta fel a figyelmet előadásában Reisch Richárd, a BME Épületszerkezeti Tanszékének mérnöktanára, aki egyben a tervezői nap levezető elnöke is volt. Az általános épületszerkezeti megoldásokat ismertető kezdő előadás után Fonód-Mile Viktória építészmérnök, szigetelő szakmérnök egy konkrét épület különböző, de folyamatos vonalvezetésű szigetelési technológiáit mutatta be.

Petronas ikertorony, Guggenheim Múzeum, Móricz Zsigmond körtéri metróállomás, Parlament – ilyen jelentős referenciákat sorolt fel Piri Antal, az Isoprof Kft. ügyvezetője. Amint elmondta , a Preprufe anyagok drágák, de rengeteg segédszerkezet megtakarítható velük. A betontechnológia rendkívül nagy körültekintést igénylő terület, például a nagyon sűrű vasalás is okozhat problémákat – hangsúlyozta Pethő Csaba, az MC-Bauchemie Kft. értékesítési vezetője.

A nátrium-bentonit tartalmuknak köszönhetően nagy vízfelvételre képes Voltex vízszigetelések az átszúródásoknál vizet kapva megduzzadnak és körbeveszik a sérülés helyét – mondta el Majtényi Kolos, a Bau-Haus Kft. mérnök-tanácsadója. A vízzáró betonoknál az utókezelést nem lenne szabad elhagyni, mert egy szilárdsági osztály különbséget is jelenthetnek és a vízzáróság szempontjából sem elhanyagolhatók – hívta fel a figyelmet Mihályi István és Tóth László, a Sika Hungária Kft. kéviseletében.

A hetvenes-nyolcvanas években sok probléma volt a lapostetőkkel, amiket a szakmának sikerült orvosolnia. Napjainkban újabb kihívások keletkeznek, jellegzetes hiba például, hogy a vonalmenti vízelvezetésre tervezett lapostetőknél a vápáknak nincs lejtése, ezért végeredményben mindig pontralejtésben kell gondolkodni – mondta el Horváth Sándor, a BME Épületszerkezettani Tanszékének egyetemi adjunktusa, a tervezői nap második, a lapostetőkkel foglalkozó blokkját megnyitó előadásában.

Fordított tetőknél a víz egy része be tud folyni a hő- és a vízszigetelés közé, ezért túl kell méretezni a tetőt vagy vízterelő fóliát kell használni – hangsúlyozta Gerendi Gábor, a Ravatherm Hungary Kft. műszaki és marketingvezetője. Rácz István építész a Bauder Kft. képviseletében többek között a cégnek az elasztomer és plasztomer bitumenek előnyös tulajdonságait egyesítő termékeit is ismertette.

A habüveget eddig – nagy szilárdságának köszönhetően - főleg passzívházak falazatai alatti hőszigetelésként ismertük, azonban ahogy Korom-Vellás Miklós (Lambda Systeme Kft.) előadásából kiderült, tetőszerkezetekben is igen jól alkalmazható. Az erkélyek látszólag egyszerű szerkezetek, de mindig is sok hiba forrásául szolgáltak – mondta Kakasy László, a BME Épületszerkezettani Tanszékének egyetemi adjunktusa, aki az ebben a témában a tanszék honlapján elérhető digitális jegyzetet is a hallgatóság figyelmébe ajánlotta.

A következő előadás is elsősorban az erkélyek, függőfolyosók vízszigetelésének témájával foglalkozott. Az egyébként nagyon jó minőségű bádogos termékek nem jók az erkély cementes közegébe, ugyanígy a barkácsáruházi profilok sem - emelte ki Kranabeth Gábor (Schlüter Systems Magyarországi Képviselet). Tóth Balázs ügyvezető az Enterol Kft. teljes felületen aláfolyásmentes szigetelését mutatta be, amelyet a Gellért szálló műkő kupolájánál is alkalmaztak.

A kenhető szigetelésre kerülő burkolatoknál a csemperagasztót nagy gonddal kell kiválasztani – fejtette ki Siha Ádám építészmérnök (Lasselsberger Knauf Kft.), aki előadásában a kenhető vízszigetelésekről beszélt. Csott Róbert, az ÉMI Épületszerkezeti Tudományos Osztályának szakreferense a terasztetők és függőfolyosók akusztikai vonatkozásait ismertette.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások