cikk

Evezzünk újra a vízpartra...

S nézzünk, merre tartanak a vizes fejlesztések.


iStvan | 2013.03.03
Humanitáriusság a konténerrel. Holland építészek víz alapú kontéres projekttel rukkoltak elő Bangladesben, hamarosan indul a tízezer eurós első kísérleti projekt.

Miközben mi az ÉTDR-el kínlódunk – na jó, inkább úgy fogalmazok, hogy éppen a tesztalanyok szerepét töltjük be –, egyes helyeken egészen mást tesztelnek: virágzik a szárazföldi konténerépítészet, ahogy erről a Tervlapon olvashattunk már.

Viszont holland építészek egy jo-int-elligens ötlettel, víz alapú kontéres projekttel rukkoltak elő Bangladesben. Követem az eseményeket, s ha megvalósulásról hallok, olvasok, közzé teszem az ottani tesztalanyok véleményét, tapasztalatait. Ha lesznek ilyenek.

A lényeg:

Irreálisnak tűnik elsőre a terv, de ENSZ adatok alapján ma kb. 1 milliárd ember él nyomornegyedekben, és ez a szám 2030-ra megduplázódhat.

Ha nem is duplázódik meg , akkor is elgondolkodtató a fenti szám, hisz a mostani népességi adatok szerint ez épp az 1/7-e a világon élő embertársainknak. (hm.)

A legszegényebb rétegeknek sem normális lakhatásra, sem áramra vagy tiszta vízre, higiéniai szolgáltatásokra nincs lehetősége és a magas munkanélküliség, bűnözés tovább rontja a kilátásokat. Ha ezek a bádogvárosok víz mellett vagy vízen vannak, még inkább meg kell küzdeni a helyhiánnyal.

A legkülönfélébb funkciókat találták ki: úszó kert, szennyvíztisztító telep, konténerház, amely közösségi központként, iskolaként vagy mini kórházként szolgálhat, és vízen úszó napelemekkel termelnének energiát.

A bemutatott úszó napelemeknél csak azt nem értem, miért nem törekedtek a felületoptimalizálásra. Azaz egységnyi felületen a legoptimálisabb napelem elrendezést kicsikarni.

A cikkhez tartozik még, hogy az építész csapat díja mellé nyert 10 ezer euróból Bangladesben (Korail - Dhaka) fogják megvalósítani ezt a pilot projektet. A felmérések már meg is történtek, a következő lépés a funkciók telepítése lesz (a konténereket Hollandiából hozzák majd)

forrásom

További képek és egy mozgóképes adalék ugyanitt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások