épületek fenntarthatóság Rotterdam Hollandia

Minimális átalakításra maximalizálva

Villa West- Rotterdam


iStvan | 2021.07.17

Az ellentétekre apelláló címet frappánsabban így írhatnánk le az írásunk témájával kapcsolatban: "A befejezett befejezetlenség művészete".

A Villa West egy 1940-es évekbeli sportlétesítményből átalakított villaépület. A lényegében csak bontási munkákkal átranszformált sportcsarnok névtelen és funkcionális építészeti elem volt, amely építészeti erőforrás bármi másnak tűnhetett, mint megfelelő helynek a otthonteremtéshez.

Az építészek és a megrendelő a helyszíni bejárás során megállapodtak a projekt fő elveiben, miután belátták, hogy az épület falai és mennyezete csupaszra „leszerelve” felfedi a tér eredeti „nyers szépségét”. Mindkettőjük ugyanúgy érezte, hogy a legfontosabb itt az, hogy sikerüljön megőrizni és kiemelni ezt.

Az eredeti tér purista, tektonikus építészete lett a fő inspirációs forrás. A tervezők célja egy hangulatos lakókörnyezet megteremtése, az anyagok újrafelhasználása és az épület szerkezetének átalakítása a lakófunkciókhoz. A projekt fenntarthatóságát
a már meglévő források felhasználásával és a felesleges pazarlás elkerülésével biztosították. 

Az épület identitásának erősítésében a másik szempont a belső és a külső tér közötti határok elmosása volt. A környező zöldfelületet, mint természetes hátteret bemutatandó, a padlóig futó nagy, álló ablakokon keresztül a belső tér átfolyik a külső kert felé. A tér közepén, a felülvilágító alatt elhelyezett nagyméretű szobanövények azt a benyomást keltik, mintha a kert odabenn is folytatódna. 

A válaszfalak helyett különböző testreszabott bútorelemekkel, pl. gardróbszekrénnyel tagolt tér vizuálisan folytonosságot mutat, miközben minden szoba elkülönül a szükséges mértékben. 

Az eredeti tér átalakítása lakótérré különleges kihívást jelentett, és egyedülálló élménnyé tette ezt a tervezési munkát.

Projektinformáció

 • Meglévő belső alapterület: 550 m2
 • Új belső alapterület: 615 m2
 • Belső mennyezetmagasság: 3,25–4,56m
 • Az épület befoglaló méretei: 36,5×19m
 • Fotovoltaikus energia: 128 m2 tetőn
 • Geotermikus energia: 12 forrás, 80 m
 • Telek területe: 1,340 m2
 • Helyszín: Hollandia, Rotterdam
 • Felelős tervezők: Hiroki Matsuura, Rene Sangers
 • Tervező csapat: Edoardo Mancini, Hernando Arrázola, Natalia Kniazkova
 • Tájterv: MADMA urbanizm
 • Fotó: Tim Van de Velde - Brussel

A tervezőkről

Hiroki Matsuura, alapító

Hiroki Matsuura Japánban született, nevelkedett és tanult. Szakmai fejlődése Hollandiához köthető. Hiroki a keleti zen és a holland pragmatizmus ötvözésével hozza létre innovatív terveit.

Hiroki széleskörű tapasztalata és szakértelme a nagyszabású várostervezéstől, a tájtervezéstől az építészetig terjed. Mérnöki pontossággal fedi fel a komplexitást, és alakítja át átgondolt egyszerűséggé. Szemlélete kortárs, társadalmilag releváns tervezési megoldásokat eredményez, amelyekből ügyfeleik profitálnak.

Hiroki oktat és előadásokat tart az Amszterdami Építészeti Akadémián, a Rotterdami Építészeti és Városépítészeti Akadémián (TU Delft), és vendégprofesszor a MARCH-ban (moszkvai építésziskola). Jelenleg a moszkvai Skolkovo Alapítvány városi tanácsának tagja.

René Sangers, alapító

Rene építészmérnök jogosultsággal rendelkezik, és több mint 20 éve foglalkozik építészettel és szerkezettervezéssel. Építőművészi és építészmérnöki diplomát szerzett a Delfti Műszaki Egyetemen.

Építészeti tanulóidejét a MAXWAN irodájában töltötte, ahol 1997 és 2015 között számos projekten dolgozott építészként.

2015-ben a Maxwan a + u építészeti osztálya MASA Architects néven függetlenné vált. Az új irodát Rene Sangers Hiroki Matsuurával együtt alapította meg.

Forrás: MASA Architect

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások