épületek Dánia panel népi nádtető

Posztrurális pihenés Dániában

A hagyományos schleswigi (német) farmtipológia újraértelmezése


iStvan | 2021.11.01

A cikkünkben tárgyalt szabadidős parasztházat a NORRØN dán építészeti stúdió tervezte, a koncepció átöleli a dán vidékiséget, építészetileg hidat képez a paraszti történelem és a kortárs életmód között.

Az épületegyüttes a dán Haderslev-fjordra néz. Az Åstrup Have elnevezésű farm a biodinamikus élelmiszertermelés, a szabadon legeltetett állatok és a farmtól az asztalig tartó koncepció köré kidolgozott dizájnra épül. A régió népi építési hagyományait idézi fel, ugyanakkor újraértelmezi a hagyományos dán parasztházat.

A dombos vidéken elhelyezkedő ház egy központi terasz (átrium) köré szerveződik, e központi mag köré gyűlnek az épület funkcionális egységei. A belső udvar a külvilágtól nem teljesen elzárt, az épület négyes osztása nyitott átjárókkal rendelkezik, így a nagy nyílásokon keresztül a környező táj látható. Az átjárók mellett igaz ez a nyílásarány a méretes tetőzet alatt lévő, földszinti nyílászárók esetében is.

A homlokzat jellegzetessége a sarokpozíciókba helyezett nyersbeton paneles oromzatok, vékony rácsként sárgarézzel kitöltött hézagokkal a homlokzati beton felületen. Ez a helyi építési szokást idézi meg: a homlokzatokba egykor fémbetéteket és tárgyakat ágyaztak be. További tisztelgés a helyi hagyomány előtt a meredeken magasodó nádtető, amely a paraszti kultúrában hagyományosan nagy mennyiségű széna tárolását tette lehetővé a padláson. A meredek tető egyébként gyorsan levezeti a lehulló esővizet. Esetünkben a tetőgerinc levágása lehetővé teszi a napelemek, szellőztetés, kémények, tetőablakok integrálását a fedélszékbe. 

Az épület funkcionális programja részben a lakóterek, részben az étkezéssel kapcsolatos területek között oszlik meg a kapcsolódó kiszolgáló funkciókkal. A belső terek változatosak, különböző magasságúak és méretűek az egész épületben. 

Mind a négy traktus megfelelő használati programnak van szentelve:

Észak felé az épület egy garázsból és egy műhelyből áll.

Keletre néz a vendégszárny, ahol a spártai díszítésű szerzetesi cellák egységei jelennek meg. 

Nyugat felé oszlanak el az épület fő programjainak helyt adó kulináris létesítmények, melyek termelő, oktatási terekből, konyhából és ételelosztó térből állnak.

Értelemszerűen a déli oldalon, télikertként egy üvegtetőzetű narancsház kapott helyet.

A mennyezetburkolattól a lépcsőházbútorokon keresztül az ablakrészletekig átívelően tölgyfából készült minden, a markáns faanyag felülete természetes melegséget kölcsönöz a belső térnek.

  • Építészet: NORRØN építészeti stúdió
  • Helyszín: Haderslev, Dánia
  • Program: Építészet, belsőépítészet
  • Projekt év: 2020
  • Fotó: Torben Eskerod

Felhasznált anyagok:

  • Homlokzati burkolatok: Betonelemek
  • Padlóburkolat: Beton
  • Falburkolat: faburkolat, kerámia burkolat
  • Ajtók, ablakok: Tölgy – Amanda
  • Tetőfedés: Nád és üvegtető

Forrás és további fotók: Archello

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások