exkluzív Pécs társasházak forbát alfréd díj

Pécs építészeti arculatának kortárs formálói VIII.

Több mint kétéves szünet után folytatjuk pécsi városképi mustránkat


iStvan | 2021.11.10

Társasház Pécsett a Gebauer utcában, mely a 2021-es Forbát Alfréd-díj egyik nyertese.

Helyszínünkön, Pécs belvárosának és a Mecsek lankáinak határán álló társasház kompakt, lapostetős, hátrafelé elnyúló tömegével a Gebauer Ernő utca meglehetősen vegyes, heterogén környezetébe kíván beilleszkedni. Az új társasház előtt a telken egy „kádár kockás” családi ház állt.

A csupán ~ 185m hosszú, kelet-nyugat tengelyű Gebauer Ernő utcában egymást váltják a családi házak és a XX. század 2. felében épült lapostetős, modernista vonulatot kereső társasházak, utóbbiakon helyenként finom részletek – klinker téglabetétek, beton erkélyek, terméskő lábazatok – figyelhetőek meg, melyek minőségi épített környezetről tanúskodnak. Az utca beépítési sűrűsége átalakulóban van, a családi házakat lassan kiszorítják a főleg lapostetős társasházak, az elmúlt években több új építésű társasház is megjelent az környezetben A viszonylag kis léptékű – 4 lakást és teremgarázst – tartalmazó társasházat úgy formálta meg a tervezőgárda, hogy külső-belső tereiben és homlokzati részleteiben a múlt századi modernista társasházak minőségét képviselje és vigye tovább.

 

A telek északi-déli irányban enyhén lejtős, délnek a belváros, északnak a Mecsek és Tv-torony tárul elénk. A viszonylag keskeny telek, a környező sűrű beépítés és a tájolás adottságaiból kiindulva a teremgarázson, mint szikár lábazaton ülő, kompakt kétszintes tömeg képe rajzolódott ki tervezők szeme előtt. A szikár, monolitikus tömeget kiegészítik és ingergazdagabbá teszik a lakásokhoz tartozó eltérő anyagú, de továbbra is a szögletes formáláshoz igazodó feszes erkélyek, tetőteraszok, gyalogos hídszerkezet, külső lépcsőház és az épület tetején kialakított félnyeregtetős tömeg.

 

A részben föld alá süllyesztett teremgarázsnak köszönhetően az utcai homlokzat kétszintes kialakítású, így hidat képez a keletre lévő társasház és nyugatra lévő családi ház magassága között. Az utcaképet tovább árnyalja a körbeforduló pergola acélszerkezet, mely kihúzható árnyékoló fogadására és növényzet felfuttatására szolgál. Az épület alsó garázsszintje a déli udvar felé haladva folyamatosan bújik ki a földből, lábazatként támasztja alá a kétszintes lapostetős tömeget. A látszóbeton lábazat mindkét oldalt a természetes tereplejtést követi, keleti oldalon gépkocsi rámpával, nyugati oldalon teraszos kerttel. A beton lábazatra vadszőlő fut fel, mely a tervek szerint egyszer „bekebelezi” a posztamenst, még jobban beolvasztva a lábazati épületrészt a „zöldfelületbe”, így még karakánabbul kiemelve a „földszínű” klinkertégla burkolatú épülettömeget.

 

Az épület feszes tömegképzése és anyaghasználata a Mecsek lejtőire jellemző modernista hagyományokat idézi, a kézi vetésű burkolótégla tartósságot és minőséget képvisel, a nagy ablaknyílásokat vékony acél ablakkeretek hangsúlyozzák ki. A kilógó erkélyek, a pergola és előtető áttört, könnyed fémszerkezetek, finoman simulnak rá a téglaburkolatra. A látszóbeton kubusként megfogalmazott külső lépcsőházat gyalogos bejáratként használt betonhíd köti össze az utcával, valamint a látszóbeton kerítéssel. Ebbe az additív rendszerbe illeszkedik az épület tetején kialakított szürke fémlemezzel burkolt magastetős tömeg is, mely az utcáról nézve szinte észrevétlen marad.

 

A félig földbe süllyesztett alagsori szinten 4-6 beállásos teremgarázs, a lakásokhoz tartozó tároló és gépészeti helyiség helyezkedik el. A teremgarázs a keleti oldalról rámpával közelíthető meg, a földszinti előteret és teremgarázst fűtetlen külső lépcsőház köti össze. A keleti oldalra tájolt földszinti előtérbe gyalogos hídszerkezet vezet a rámpával párhuzamosan, mely így biztosítja az utcáról a kényelmes és egyben élményszerű bejutást, elhatárolódva az autós forgalomtól.

 

Az előtérből nyílik a két azonos kialakítású, szimmetrikus belső lépcsőház, melynek oka azon építtetői szándék volt, hogy 2-2 lakás egymás fölé helyezésével lehetőség nyíljon a lakások későbbi összevonására. Mindezt a lépcsőházak belső lépcsővé alakításával és a szintenkénti bejárati ajtók kiiktatásával lehet megtenni. Az alaprajzi rendszer igazodik ehhez a képlethez és persze a tájolás is ezt diktálja, a vizesblokkok, konyha és egy fix nyugati tájolású szoba az épület magjába került, a kert és panoráma felé tájolt nappali-étkezők és a szobák azonban – a szerelt válaszfalaknak köszönhetően - szabadon alakíthatóak a lakók igényei szerint. Az emeleti lakásokhoz ráadásként 1-1 tetőszinti félnyeregtetős blokk tartozik, hálófülkével, saját fürdőszobával, minikonyhával és a szükséges tároló felületekkel. Ez a külön önálló egység lehetőségét ad az elszigetelődésre, intimitásra a lakáson belül, legyen az akár szülői hálóblokk, elvonulást biztosító dolgozószoba vagy gyerekkuckó.

 

Fontos szempont volt a tervezésnél, hogy az erkélyek, teraszok úgy kapcsolódjanak szervesen a lakásokhoz, hogy közben azok intimitása megmaradjon, az átlátásokat a minimálisra redukálódjanak. A déli alsó lakás franciaerkélyei és nyugati konzolos erkélye az alatta elterülő saját kertrészre és a városra néz. Az északi alsó lakás utca felé forduló teraszát és kertjét a pergolaszerkezet, és növénnyel felfuttatott kerítés teszi intimmé. Az emeleti lakások erkélye és visszahúzott terasza az utca és város felé néz, illetve a kert hiányát a tetőszinti zöld terasz kárpótolja, ahonnan páratlan kilátás nyílik az egész városra.

A poszt létrejöttéért külön köszönet Gyergyák Ákos DLA-nak a tervező Studiobazaar oszlopos tagjának.

  • Funkció: 4 lakásos társasház
  • Helyszín: Pécs, Gebauer Ernő utca
  • Tervezés éve: 2016-2018
  • Építés éve: 2018-2020
  • Méret: 583 m2
  • Vezető tervezők: Gyergyák Ákos DLA, Kozák Barnabás
  • Építész munkatársak: Varró Péter Ármin, Kasztner Lilla, Nagy Kata
  • Fotók: The Greypixel Workshop
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások